Pengarna räcker inte till

DEBATT: INSÄNT2003-11-28

Tack Annette Carnhede (AC) för svar i Statstjänstemannen nr 14/2001 till undertecknad beträffande frågan om återställande av våra pensioner. Ditt svar är ganska positivt men andas likväl en viss reservation. Jag citerar AC: ”STs styrka och främsta uppgift ligger i att påverka villkoren i arbetslivet. Men (min kursivering) naturligtvis anser ST att också pensionärernas villkor är en angelägen fråga, utan (min kursivering) att för den skull göra en allmänpolitiskt prioritering.” Lite luddigt och osäkert tycker jag nog. Glöm inte bort AC att vi pensionärer faktiskt varit i arbetslivet och förväntar oss självfallet all hjälp och allt stöd av våra fack som ”tack” för långt och troget medlemskap.

Många pensionärer märker nu att pensionen inte vill räcka till såsom den gjorde tidigare. Hur kommer detta sig? Låt oss göra en jämförelse baserad på löne- och pensionsutvecklingen under perioden 1992–2000, dvs under åtta år.

A. Bruttolöneökningen under nämnda period för husbyggare, verkstadsanställda, anläggningsarbetare och handelsanställda ligger i intervallet 16–31 procent.

B. Bruttopensionernas ökning under samma period ligger i intervallet 1,5–4,5 procent.

Grundvärden till A ovan kommer från Statistiska Centralbyrån och till B från pensionärer.

Jämför nu A och B. Då framgår det att pensionerna inte tillnärmelsevis hängt med. När lönerna växer påverkas ju priserna på varor och tjänster.

Därför räcker inte pensionen till utgifterna längre. Notera att ingen missunnar de yrkesverksamma en bättre lön, men pensionärerna måste få ”hänga med”.

Observera att skatten inte nämnts. Beskattningen är en helt annan sak och har inget med här berört ämne att göra, tycker jag.
Hyran är viktig för pensionärer. Min hyra – tre rum och kök – i flerfamiljshus har stigit med 31 procent år 1992–2000.

Den som vill kan ju roa sig med att göra liknande jämförelser som ovan med kategorier och på det sättet belysa, vidga och sprida kunskap om läget för pensionärerna.

Anton Alexander

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA