Pensionsavtal allt närmare

FÖRSÄKRINGSKASSORNA2003-07-29

Ett nytt tjänstepensionsavtal, likt det inom staten, har varit en återkommande punkt i flera avtalsrörelser på     försäkringskasseområdet.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Nu är parterna äntligen överens om en lösning som innebär att kassorna slipper kostnadsansvaret för det gamla pensionssystemet.

Idag får inte försäkringskassorna täckning för sina pensionskostnader fullt ut, så den ackumulerade pensionsskulden är uppe i närmare nio miljarder kronor.

Summan ska börja betalas av när de anställda går i pension. 
Det börjar bli bråttom, eftersom ambitionen är att ett nytt pensionsavtal ska kunna gälla från 2004. För att säkerställa finansieringen måste frågan komma in i budgetprocessen direkt efter sommaren. Försäkringskassornas anslag räcker nämligen inte till både premier i det nya pensionsavtalet och till pensioner enligt det gamla. 

Dessutom väntar Jämo, som beviljat försäkringskassorna tid till slutet av april, otåligt på att den könsdiskriminerande paragrafen i dagens pensionsavtal rättas till. Enligt den har flertalet kvinnor vid försäkringskassorna rätt att gå i pension vid 60 år, medan männen tvingas gå kvar till 65.

År 2004 uppfyller 1 457 kvinnor och 225 män ålders- och anställningskravet i nuvarande pensionsavtal. Alla vill inte gå vid 60, men redan i år fyller 386 kvinnor och 57 män 60 år. Nästa år blir det 65 män till.

Den 2 april fick ST av Arbetsgivarverket och Försäkringskasseförbundet ett nytt förslag till pensionsavtal. Förhandlingarna fortsätter 9 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA