Persbrandt i dansk western

KULTUR: FILM OCH DVD2014-09-16

Höstsäsongen rullar in med mordiska mexikaner, danska dräpare, pundiga pappor, belgiska bröder, och ett par pekuniära pantalonger.

Av:  Fredrik Sahlin
  • Heli. En ung familj sveps med in i den brutala narkotika­maffians framfart i Mexiko. Ett riktigt otäckt och störande realistiskt drama som fick Cannes filmfestival 2013 att kippa efter andan. Vi ser ett enastående ensembleskådespeleri av ett gäng unga amatörer, och ett samhälle marinerat i våld och elände – vilket fick en närvarande mexikansk journalist att försäkra att tillståndet i landet inte är riktigt så illa, i verkligheten. Det får vi sannerligen hoppas. (Bio 12/9)
  • The Salvation. Klart att man blir lite skeptisk när man hör talas om något så skvaderlikt som en dansk western, men faktum är att Kristian Levrings hämnar­action står sig bra i den amerikanska konkurrensen. Detta främst kanske tack vare att han gjort något som landar någonstans mellan genrehyllning och pastisch. Snyggt och lagom spännande är det när Mads Mikkelsens danske immigrant ger sig ut för att ta kål på dem som gjort detsamma med hans fru och barn. Mikael Persbrandt dyker upp som brutal broder. (Bio 12/9)
  • Min så kallade pappa. Noterar tacksamt att regissören Ulf Malmros för en gångs skull lämnar den värmländska landsbygden bakom sig. I stället ser vi en välspelande Vera Vitali göra en gravid kvinna som kämpar med egocentriska män, främst då sin svekfulle fader, spelad av Mikael Nyqvist. Det sägs att filmmakarna knåpade länge med manus, vilket sakta men säkert gjorde att det gick från igenkännbar Malmros-komedi till det här mer kännbara dramat. (Bio 19/9)
  • Två dagar, en natt. En kvinna, Marion Cotillard, har en helg på sig att försöka övertala sina arbetskamrater att avstå sin bonus, så hon kan få behålla sitt jobb. Det låter så trist, men är så bra. De belgiska bröderna Dardenne är experter på att skapa medryckande drama av grå vardag. (Bio 26/9)
  • Pojken med guldbyxorna. Lagom till premiären av Ella Lemhagens nyfilmatisering av Max Lundgrens klassiker om grabben som hittar ett par helmagiska hosor kommer sjuttiotalsserien ut på dvd. Det kan vara spännande att göra en jämförelse med de båda verken som representanter för två olika eror i svensk populärfiktion – inte minst då berättelsen i den nya versionen har förvandlats till en rätt våldsam actionfilm. För barn? (Dvd 24/9)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA