Annons:
Film och dvd
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Persisk vampyr gör stan osäker

Kvinnor är underrepresenterade i regissörsgebitet, men mycket har hänt, inte minst i Sverige – vilket framgår med all tydlighet när man börjar rota runt bland höstens mest eggande filmtitlar:
  • Min lilla syster. Regissören Sanna Lenken långfilms­debuterar med ett familjetrauma där vi ser Amy Deasismont (mer känd som Amy Diamond) spela en konståkande tonåring med ätstörningar. Sanna Lenken har redan vunnit diverse priser för sin kortfilm Äta lunch (på samma tema), och visar nu att hon även är kompis med det långa formatet. Rebecka Joseph­son (Erland Josephssons barnbarn) är ett naturbegåvat fynd i huvud­rollen som lillasyster Stella. (Bio 18/9)
  • Flocken. är en annan svensk film som är fast förankrad i samtiden. Beata Gårdeler (I skuggan av värmen) har gjort ett drypande beckmörkt drama som tar avstamp i en verklig händelse där en ung tjej blir våldtagen av en klasskamrat, och som får hela byn emot sig när hon slutligen väljer att polisanmäla. Den medvetet odramatiska tonen ökar berättelsens trovärdighet men stjäl lite av dess påverkan. Sevärt är det dock utan tvekan. (Bio 18/9).
  • Amour fou. heter regissören Jessica Hausners senaste als­ter. Österrikiskan som gjort nerviga Hotell och smiskade upp katolska kyrkans geschäft kring en känd mirakelort i Lourdes, berättar här den sanna historien om en lätt patetisk poet med weltschmerz, i 1800-talets Berlin, som ingår en självmordspakt med ung sjuk kvinna. Inte lika bra som de tidigare två verken, men likväl en konstifikt stram och udda upplevelse. Och udda är ju jämt bra. (Bio 11/9)
  • A Girl Walks Home Alone at Night. har beskrivits som den första persiska vampyrwestern. Den iransk-amerikans­ka filmmakaren Ana Lily Amirpour har kokat ihop en egenartad sak om en vampyrtjej och hennes jaktmarker i den fiktiva staden Bad City. Melankoli, frosse­ri och bildmani i ett snyggt litet stilistiskt paket. (Bio och VOD 25/9)
  • Dheepan. Okej, även män kan göra bra film… Inte minst fransmannen Jaques Audiard som vann Guldpalmen i Cannes i år med det här dramat som ger ett ansikte åt en av alla de familjer som flyr kriget för att hitta en framtid i EU. Audiard placerar oss där och då, och gör så oerhört mycket mer för förståelsen för flyktingars situation än de nyhetsklipp och bilder som flimrar förbi på vår tillvaros alla digitala skärmar. (Bio 18/9).

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.