Pettson & Findus nu från Tyskland

KULTUR: FILM OCH DVD2014-06-17

Sommar betyder amerikanska blockbusters, uppföljare och remakes. Nu med dragning åt det dystopiska. Det senaste året har de dystra hollywoodska framtidsscenarierna avlöst varandra på duken, och mörkret ligger kvar över mänsklig­heten, även nu när vi går in i den ljusaste perioden.

Av:  Fredrik Sahlin
  • Apornas planet – Uppgörelsen är en av många filmer som hävdar att det, nästan, är klippt. Det har gått 46 år sedan originalet avslutades med en klassisk scen där Charlton Hestons rymdpilot skådar Frihets­gudinnan och då inser att han hela tiden befunnit sig på Jorden, i en framtid efter kärnvapenkriget: »God damn you all to hell!! You finally did it«,ylar han. Ändå har mänskligheten inte lärt sig att man inte bör mixtra med vare sig atomer eller Moder natur. Man skulle dock av titelns slutgiltighet kunna tro att det nu, en gång för alla, är avgjort vem som är skapelsens krona. (Bio 18/7)
  • Hemma. På senare år har julisvackan begåvats med en svensk sommarkomedi. Förra året kom Känn ingen sorg och 2012 Cockpit. I år ingen dylik kioskvältare (nåja), bara detta udda relationsdrama om en ung kvinna med något slags autistisk störning och en småknäpp mormor. Hemmaär till stora delar inspelad på bortaplan (Island) men utspelar sig i Sverige. Det ger en lätt förryckt känsla men så är det också en säregen långfilmsdebut som bara med nöd kompenserar sina nybörjar­missar med en småcharmig kantighet. (Bio 11/7)
  • Pettersson und Findus – Kleiner Quälgeist, große Freundschaft. Eller som den heter på svenska: Pettson & Findus – Roligheter. Katten och hans gamle husse är så poppis i Tyskland att man nu gett den dynamiska duon dess första live-action-film. Findus är dataanimerad och omgiven av tyska skådespelare, ljudsatta på svenska. Vi hör Claes Månssons och de andras röster, halvbra synkade med de germanska läpparna. Även det ger en lätt rubbad känsla för oss som inte är vana vid dubbad fiktion. (Bio 1/8)
  • Nymphomaniac. Danske Lars von Triers nära fyra timmar långa existentiella trauma om nymfomanen Joes smärtfyllda liv. Nymphomaniac sålde bara drygt 9 000 biobiljetter, så nu när den nyss kommit ut på dvd finns chans till bot och bättring. Läge att utfärda en varning, dock. Det gör fysiskt och psykiskt ont att se Charlotte Gainsbourg ta sig igenom detta sexuella gatlopp. Men det är det värt. Man får vara glad för det lilla som saluförs utanför den hollywoodska stormarknaden.


 

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA