Polisen får skarp kritik av revisionen

POLISEN2019-01-28

Polisen får skarp kritik av sina egna revisorer för bristande förmåga att fördela resurserna, uppger SVT. I en tillsynsrapport hävdar revisorerna att myndigheten misslyckas med att fördela resurser efter behov.

Rätt utredningskompetens ska vara i tjänst under de tider som brott ofta begås. Det har länge varit ett mål för polisen. De första arbetsuppgifterna när ett brott har begåtts är ofta av avgörande betydelse för möjligheterna att klara upp händelsen. Men enligt polisens revisorer når verksamheten i dag inte upp till det målet.

Enligt SVT skriver revisorerna i sin rapport att förläggningen av utredares arbetstid inte görs efter behov. Utredningsverksamheten på kvällar och helger verkar enligt rapporten främst vara inriktad på ”att hålla ställningarna”, trots att många brott begås just då.

”Det är en komplex värld vi lever i. Polisen ska vara tillgänglig 365 dagar om året, 24/7, inom väldigt många verksamheter så det är alltid någon form av kompromiss. Vi har tagit frågan på allvar men vi ser att det finns mer att göra och det håller vi på med nu ganska brett och på många områden”, kommenterar Håkan Wall, enhetschef på Nationella operativa avdelningen, NOA, till SVT.

Några av de åtgärderna som polisens revisorer föreslår är bland annat en nationell enhetlig metodik för verksamhetsanalys och att förläggningen av arbetstider i förhållande till behoven följs upp löpande, uppger SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA