Exempel på uppdelningar i  "vi och dem" inom Polismyndigheten är polis eller civil, man eller kvinna, yttre eller inre tjänst.
Bild: Mostphotos
Exempel på uppdelningar i "vi och dem" inom Polismyndigheten är polis eller civil, man eller kvinna, yttre eller inre tjänst.

Polisen har en negativ "överprövningskultur"

POLISEN2019-03-25

Negativa kulturer som chefsförakt och ”vi och dem”-tänk gör det svårt för Polismyndigheten att uppnå verksamhetsmålen, visar en internrevision.

Internrevisionens bedömning är att det finns flera kulturer inom Polismyndigheten som påverkar den interna styrningen och kontrollen negativt. Exempel på uppdelningar i ”vi och dem” är polis eller civil, man eller kvinna, yttre eller inre tjänst.

En annan negativ kultur som lyfts fram i revisionsrapporten är ”överprövningskulturen”, vilken karaktäriseras av tröghet och viss förändringsovilja. Detta får, enligt rapporten, konsekvensen att fattade beslut inte följs fullt ut utan betraktas som diskussionsunderlag.

Kulturerna kring ledarskap och medarbetarskap pekas också ut som delvis problematiska med chefsförakt och otydligt medarbetaransvar.

Internrevisionen rekommenderar Polismyndighetens ledningsgrupp att komplettera styrdokument på alla nivåer med avsnitt som berör kultur- och värdegrundsfrågor. Ett annat förslag från internrevisionen är att utse en myndighetsgemensam funktion med ansvar för att utveckla metodstöd och utföra uppföljningar av myndighetens arbete med dessa frågor.

Polismyndigheten uppmanas också att utreda om en visselblåsarfunktion bör utvecklas så att medarbetare anonymt kan anmäla missförhållanden som inte är brottsliga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA