Polisen självkritisk i intern rapport

POLISEN2016-11-07

Polisen har inte kommit närmare medborgarna, poliser i lokalpolisområdena söker sig bort och det har inte skett någon väsentlig förbättring av resultaten från brottsutredningarna. Det skriver Polisen i en intern rapport från rikspolischef Dan Eliassons kansli.

Av:  Erik Dalunde

Den interna rapporten som Publikt tagit del av redovisar en ”lägesbild” och bygger på intervjuer med 28 chefer på olika nivåer och med medarbetare utan chefsposition. Syftet är att visa hur omorganisationen har lyckats.

Rapporten redovisar problem på alla nivåer, även i den högsta ledningen.

I den nationella operativa ledningsgruppen, NOA, saknas det i många fall konsekvensanalyser och tillräcklig beredning.

NOA och den nationella strategiska ledningsgruppen – som leds av rikspolischefen Dan Eliasson – är regelbundet inne i varandras områden vilket innebär ”risk för dubbelkommando och en viss onödig förvirring”.

Om NOA sägs också att det saknas nödvändig kompetens för att ta fram styrdokument som håller en tillfredsställande kvalitet.

I intervjuerna framkommer att medias uppmärksamhet kring ett specifikt brottsområde lett till ”plötsligt tillkomna och tillfälliga prioriteringar” som inneburit att ordinarie verksamhet prioriterats ned vilket haft negativa effekter.

Ett av de bärande argumenten för Polisens omorganisation var att polisen skulle komma närmare människorna i samhället och att mer verksamhet skulle bedrivas ute i lokalpolisområdena.

Så har det inte blivit, enligt den interna rapporten.

Flertalet av de intervjuade lokalpolisområdescheferna säger i stället att den operativa förmågan minskat. Det beror på att poliser och civilanställda i lokalpolisområdena söker sig bort till tjänster på högre nivåer där lönerna är bättre.

Mycket uppmärksamhet har riktats mot de så kallade medborgarlöftena – att polisens ska lyssna på medborgarnas önskemål och åtgärda de problem som beskrivs.

Inte heller det har lyckats så väl.

Enligt rapporten så medger arbetsbelastningen ute i lokalpolisområdena inte mycket tid till annat än utryckningar – dvs. händelsestyrt arbete.

”Det uppfattas som en risk att det skapas förväntningar hos medborgare och politiker – förväntningar som riskerar att inte infrias”, konstaterar rapportförfattaren.

Polisens brottsuppklaringar har sjunkit år efter år. Enligt rapporten kan den nya organisationen i och för sig ge förutsättningar för bättre utredningsresultat, men de intervjuade personerna uppfattar att förväntningarna på polisen är orealistiska och att ”väsentligt förbättrade utredningsresultat är mycket svårt att uppnå”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA