Poliser får sitta i socialnämnder

ARBETSRÄTT2011-11-09

Tre polisinspektörer i Västerbotten får fortsätta sina förtroendeuppdrag i sina kommuners socialnämnder. Arbetsdomstolen underkänner Polismyndighetens beslut att förbjuda bisysslorna.

Polismyndigheten i Västerbottens län förbjöd tre polisinspektörer att fortsätta sina förtroendeuppdrag i respektive hemkommuns socialnämnd.

Arbetsgivarens argument var att bisysslorna kan innebära en intressekonflikt och vara förtroendeskadlig. Poliser har en rapporteringsskyldighet om brott såväl i arbetet som på fritiden. Den skyldigheten kan komma i konflikt med socialtjänstsekretessen som råder i socialnämnden, argumenterar Polismyndigheten. Dessutom kan den som sitter på två stolar betraktas av allmänheten som partisk i den ena eller andra riktningen.

Polisförbundet ville få förbuden upphävda och tog frågan till Arbetsdomstolen, AD.

Arbetsdomstolen meddelar i sin dom att Polismyndighetens beslut ska upphävas. I praktiken är det troligen sällsynt att en socialnämnd får reda på ett brott, som inte redan är känt inom polisen, argumenterar AD. Normalt går informationen i andra riktningen, från polisen till socialtjänsten. Därmed är risken för intressekonflikter i de här tre fallen obetydlig.

Risken att allmänheten ska betrakta polisernas förtroendeuppdrag med skepsis är en realitet, enligt AD. Att vara polis är att ha vissa maktbefogenheter. I uppdraget i en socialtjänst ligger också en del makt. Men AD bedömer risken som låg, inte minst eftersom de tre poliserna arbetar i så kallad inre tjänst.

Låg risk för förtroendeskada är visserligen tillräckligt för att en bisyssla ska vara otillåten, men för uppdrag i den kommunala demokratin gör AD undantag. ”Sådana uppdrag fyller en oumbärlig funktion i ett demokratiskt samhälle” skriver AD. Graden av risk för förtroendeskada ligger därmed inom ramen för vad Polismyndigheten måste tolerera.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA