Poliser utreds för mutbrott

POLISEN2017-08-16

Två poliser inom Polismyndigheten har fått andra arbetsuppgifter sedan de utreds misstänkta för mutbrott. Enligt Dagens Nyheter har cheferna haft möten och tät kontakt med ett företag under själva upphandlingsperioden.

Inför upphandlingen av tillverkningen av svenska pass år 2010 begärde Rikspolisstyrelsen att regeringen skulle göra ett undantag från upphandlingsreglerna, eftersom det handlade om uppgifter som berör rikets säkerhet, skriver Dagens Nyheter. I sitt beslut skrev dåvarande justitieminister Beatrice Ask att det var nödvändigt att polisen fick inhämta anbud ”enbart från de företag som av Rikspolisstyrelsen bedöms lämpliga att hantera skyddsvärda uppgifter”, uppger Dagens Nyheter. Leverantören Svenska Pass AB vann kontraktet till ett värde av minst en miljard kronor utan att någon offentlig upphandling gjordes.

Beatrice Ask säger till Dagens Nyheter att hon bedömde det som rimligt att polisen mot bakgrund av sin begäran medgavs undantag enligt upphandlingslagen.

Så sent som i april i år vann AB Svenska Pass på nytt en stor upphandling värd över 700 miljoner kronor avseende passtillverkning. De två poliser som nu är under utredning för mutbrott mejlade i samband med upphandlingen med bolaget om bland annat gemensamma middagar, utlandsresor och en kräftskiva.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA