Polisfacket vill behålla befogenheter

POLISEN2008-11-17

Lars Bergman, Polisförbundet, är emot att civila utredare får utökade juridiska befogenheter. Sådana förslag kräver en djupare analys och hör inte hemma i Rikspolisstyrelsens utredning, anser han.

Rikspolisstyrelsen presenterade nyligen sin analys om brottsutredare och deras arbetsmiljö. I den ingick förslag om att utöka de civila utredarnas juridiska befogenheter.

Utredaren, Holger Radner, föreslår att civilanställda ska få rätt att meddela delgivning om brott, att hålla inledande förhör med misstänkta även vid allvarligare brott och att åklagare ska kunna ge civila utredare uppdrag direkt, utan att gå via polis.

Lars Bergman, andre vice ordförande i Polisförbundet, ingick i den referensgrupp som följde utredningen. Han är positiv till det mesta utredningen kom fram till. Däremot anser han att rättssäkerheten skulle sättas ur spel om de föreslagna lagändringarna skulle bli verklighet.

– Det skulle urholka begreppet polisman om lagen ändrades på det här sättet, säger Lars Bergman.

Han hänvisar till polisernas utbildning i straffrätt, processrätt, etik och bemötande och anser inte att de kan jämföras med exempelvis korta vidareutbildningar för civilanställda på Polishögskolan.

– Om det ska göras lagändringar krävs en djupare analys och det tarvar en mycket bättre genomgång än den som gjorts i Rikspolisstyrelsens utredning, säger Lars Bergman.

Han tillägger att det inte heller ingick i utredningens uppdrag att föreslå lagändringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA