Polisutbildning ska ge högskoleexamen

POLISEN2016-06-01

Den statliga polisutbildningsutredningen föreslår att polisutbildningen görs om till en högskoleutbildning. Grundutbildningen på 180 poäng ska leda fram till en polisexamen.

Enligt ett pressmeddelande vill regeringen förändra polisutbildningen och göra om den till en högskoleutbildning. Den särskilde utredaren Petra Lundh har under det senaste året granskat frågan åt regeringen och tillsammans med en referensgrupp med företrädare från riksdagspartierna kommit fram till betänkandet Polis i framtiden – polisutbildningen som högskoleutbildning. Utredningens uppfattning är att det finns stora fördelar med att omforma den nuvarande polisutbildningen till en högskoleutbildning.

”För att möta de alltmer komplexa utmaningarna i polisens vardag krävs en utbildning som är modern och anpassad utifrån dagens behov”, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, i pressmeddelandet.

Utredningen föreslår att begåvnings- och personlighetstest vid intagningen till polisutbildningen skrotas. Istället ska Gymnasiebetygen få större betydelse. Psykologtest bör finnas kvar, tillsammans med dagens lämplighetstest och de fysiska och medicinska kraven. Körkort och svenskt medborgarskap ska också vara krav vid antagningen.

Den som antas ska precis som i dag ha genomgått en säkerhetsprövning, eftersom utbildningen fortsatt bör vara placerad i säkerhetsklass. Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen ska vara lika lång som den nuvarande aspiranttjänstgöringen, vilket motsvarar 37,5 högskolepoäng.

Med en högskoleutbildning förstärks också polisforskningen, anser utredningen. Det ger ökade förutsättningar för polisyrket att utvecklas kontinuerligt i takt med det övriga samhället. Andra fördelar en oberoende kvalitetsgranskning av utbildningen, dels då lärosätet söker tillstånd att utfärda examen och dels i form av kontinuerlig utvärdering. Polisutbildningsutredningen tror dessutom att en högskoleutbildning skulle kunna locka fler personer, både kvinnor och män, med olika bakgrund att söka polisutbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA