Populärt arbeta efter 65  

PENSION2011-05-19

Statstjänstemän stannar kvar i arbetslivet längre än andra. Mer än var tredje fortsätter att arbeta efter 65-årsdagen. Högavlönade stannar längst.

Uppgifterna redovisas i den årliga rapporten från Statens tjänstepensionsverk, SPV. Statstjänstemännen är i genomsnitt 65 år då de lämnar arbetslivet, lika för kvinnor och män. För hela arbetsmarknaden är snittåldern för pension 63,1 år.

I staten fortsätter 36 procent att arbeta efter 65-årsdagen. Och räknar man bort dem som avgått med sjukpension eller pensionsersättning är det drygt fyra av tio som jobbar vidare.

Dessutom blir allt fler kvar även sedan de fyllt 67. Antalet har ökat varje år sedan 2002, då 34 personer över 67 års ålder arbetade i staten. Förra året var antalet 1 062. En stor del i den gruppen arbetar på universitet och högskolor.

De flesta som stannar i tjänst efter ordinarie pensionsålder har hög lön, över 40 000 kronor i månaden. Bland dem som i stället går i förtid har flertalet 21 000-25 000 kronor i månaden.

SPV-rapporten visar också att den statliga delpensionen, som infördes 2003, minskar i betydelse. Dels har antalet beviljade delpensioner sjunkit med omkring 20 procent sedan toppåret 2007, dels är det nu betydligt färre som får maximal delpension, på halvtid. En stor majoritet får bara minska sin arbetstid med upp till 20 procent. Det är framför allt de med hög lön som får delpension med hög omfattning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av claes hemberg (ej verifierad) fre, 06/03/2011 - 00:16
Häftigt, spännande och kul. Att dessutom 1 000 arbetare vidare efter 67 låter många. Men hur många i själva gruppen gäller det?

http://www.finansliv.se/claes-hemberg/hoppa-av-pensionen/

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA