Post- och telestyrelse kan inte tvinga till datalagring

INTEGRITET2017-03-09

Post- och telestyrelsen, PTS, har inte rätt att förelägga Tele2 att lagra trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål. Det kommer Kammarrätten fram till efter en prövning.

Enligt kammarrätten i Stockholm är det klarlagt att de svenska bestämmelserna om datalagring strider mot EU-rätten. Därmed kan de svenska bestämmelserna inte tillämpas. Kammarrätten upphäver därför PTS beslut att förelägga Tele2 att lagra trafikuppgifter med mera för brottsbekämpande ändamål. Domen kommer sedan Tele2 överklagat en tidigare dom till PTS förmån i förvaltningsrätten.

EU-domstolen ogiltigförklarade i april 2014 datalagringsdirektivet och i samband med det upphörde Tele2 att spara uppgifter. PTS beslutade då att förelägga Tele2 att återuppta datalagringen. Förvaltningsrätten gick på PTS linje, men operatören överklagade till kammarrätten. Kammarrätten har nu inhämtat ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Mot bakgrund av svaret från EU-domstolen upphäver kammarrätten förvaltningsdomstolens beslut, och därmed också föreläggandet mot Tele2 från PTS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA