Posten hotas av vite på 100 miljoner

POSTEN2011-06-09

Posten har dömts att betala 100 miljoner kronor i vite om man inte upphör med sin sorteringsrabatt. Enligt Marknadsdomstolen missbrukar Posten sin dominerande ställning genom rabatten.

Bring City Mail har dragit Posten inför domstol för den sorteringsrabatt som infördes 2008. Sorteringsrabatten innebär att kunder som beställer direktreklam med mer än 300 000 försändelser kan få rabatt på 20 öre per försändelse. Enligt Bring City Mail snedvrider rabatten konkurrensen, eftersom den ger Posten en fördel när det gäller att nå stora kunder som vill ha utdelning både i konkurrensutsatta och icke konkurrensutsatta områden av landet.

CityMail anser att sorteringsrabatten avskärmar konkurrensen. Men Posten hävdar att rabatten är positiv för konkurrensen och leder till lägre priser på marknaden.

Marknadsdomstolen konstaterar i sin dom att Posten dominans på marknaden är mycket stor:

”Den rabatt som Posten tillämpar måste anses ha en utestängande effekt, som i vart fall tenderar att leda till att konkurrensen hämmas”, skriver domstolen.

Marknadsdomstolen ålägger Posten att upphöra med sorteringsrabatten. Om inte ska Posten betala ett vite på hundra miljoner kronor. Posten tvingas också att betala Bring City Mails rättegångskostnader på drygt tre miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA