PostNord-avtalet kan omförhandlas

POSTNORD2012-04-12

Avtalen mellan Sverige och Danmark om PostNord ligger inom ramen för vad riksdagen bestämt. Det hävdade finansmarknadsminister Peter Norman (M) inför riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Peter Norman utfrågades med anledning av att Sverige kan bli skadeståndsskyldigt om svenska politiker hindrar en börsintroduktion av det svensk-danska företaget.

Bakgrunden är att riksdagen förra året tog tillbaka ett bemyndigande som regeringen gavs 2008 att minska svenska statens ägarandel i PostNord från 60 till 34 procent.

Därmed satte riksdagen också käppar i hjulet för Danmarks planer på börsintroduktion i kombination med en nyemission av aktier. Sverige kan efter förra årets riksdagsbeslut inte gå med på en nyemission, eftersom det svenska ägandet då skulle späs ut, konstaterade Peter Norman.

– Det innebär i sin tur att staten inte kan uppfylla villkoren i de ingångna avtalen, vilket ytterst kan leda till en skadeståndsskyldighet, tillade han.

Utskottsledamoten Phia Andersson (S) ifrågasatte regeringens rätt att skriva under avtal som kan innebära skadeståndsskyldigheter. Riksdagen måste godkänna alla ekonomiska förpliktelser, underströk hon.

Finansmarknadsministern beklagade flera gånger att riksdagen inte fått information om avtalens alla delar. Danmarks möjlighet att begära skadestånd framkom först när riksdagen behandlade motionerna om att behålla det nuvarande statliga ägandet.

Samtidigt framhöll Peter Norman att sådana sanktionsmöjligheter är normala i svensk rätt vid avtalsbrott.

– Och en börsintroduktion var en förutsättning för att avtalet skulle kunna tecknas över huvud taget, och det var inget som undanhölls någon.

Men det är en lång process innan man kommer fram till ett eventuellt skadeståndskrav, sa han, och det finns tid att agera.

– En börsintroduktion kan påbörjas tidigast 2013 och vi har flera handlingsalternativ. Ett är att gå tillbaka till riksdagen och diskutera frågan igen, ett annat är att vi går tillbaka till våra danska vänner och diskuterar någon typ av nytt avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA