Posttjänster undantas från moms

POSTEN2015-11-25

I april fälldes Sverige av EU-domstolen för att vissa posttjänster och frimärken inte är undantagna från moms. Nu backar Sverige och lägger fram ett lagförslag där de samhällsviktiga posttjänsterna och frimärken undantas från moms.

I Sverige är alla posttjänster och frimärken momspliktiga. Men det strider mot EU-rätten, konstaterade EU-domstolen 21 april i år och fällde Sverige för fördragsbrott.

Nu rättar sig regeringen efter domslutet: i går lades ett lagförslag fram där den samhällsomfattande posttjänsten och frimärken undantas från moms.

De posttjänster som undantas är sortering, transport och utdelning av brev, paket och andra adresserade försändelser upp till 20 kg. Dessutom föreslås ett undantag från moms för frimärken som säljs för det nominella värdet och som är giltiga för de momsfria posttjänsterna.

Undantaget från skatteplikt ska inte gälla för posttjänster vars villkor förhandlats individuellt. Det kan handla om tjänster som efterfrågas av olika ”ekonomiska operatörer” eller tilläggstjänster som inte ingår i det samhällsomfattande uppdraget.

I propositionen konstaterar regeringen att undantag från momsplikt för vissa posttjänster och frimärken måste införas trots att detta kan få en negativ påverkan på konkurrensförhållandena på den svenska postmarknaden.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA