Praktikanter gör anställdas jobb

SKATTEVERKET2011-02-08

Skatteverket fortsätter att ta emot praktikanter från den arbetsmarknadspolitiska åtgärden Lyft. De ska arbeta med lägenhetsregistrering – jobb som annars skulle utföras av anställda.

I somras uppmärksammade ST Press att praktikanter inom satsningen Lyft användes för ett regeringsuppdrag som Skatteverket annars skulle behöva anställa personal för. Enligt reglerna får praktikanter inte utföra ordinarie arbetsuppgifter eller tränga undan reguljära arbetstillfällen.

ST sade nej

ST-facket sade nej lokalt, förklarar avdelningsordförande Ing-Marie Sandin. Men enligt henne har myndigheten i dag ungefär 110 Lyftpraktikanter som arbetar med lägenhetsregistreringen.
– Jag vet praktikanter som är arga och besvikna eftersom de känner till att Skatteverket har visstidsanställt över femtio personer med avtalsenlig lön för samma uppgifter, säger Ing-Marie Sandin.

I somras tillstod Skatteverkets personaldirektör att verket skulle ha behövt anställa för att utföra uppdraget, om de inte haft praktikanter. Kajsa Möller, ny personaldirektör, säger däremot att verket skulle låta redan anställda göra jobbet om de inte använt praktikanter.

Gert Sternskog, chef på Arbetsförmedlingens programenhet, säger att grundregeln är att aldrig sätta någon praktikant på ordinarie arbete.

Efter ST Press artikel i somras hade Arbetsförmedingen en dialog med Skatteverket om Lyftanvisningarna. Enligt Gert Stenskog ledde det till en försiktigare användning av Lyftplatser.

Men han säger att han inte är insatt i de aktuella ärendena och därför inte kan bedöma om det gjorts något fel den här gången.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström säger att hon bara kan uttala sig principiellt om vad som gäller för praktikprogram:
– Generellt gäller att deltagarna ska utföra uppgifter som ligger vid sidan av ordinarie arbetsuppgifter för att minska problem med undanträngningseffekter.

Arbetsförmedlingens ansvar

Hillevi Engström säger också att det är Arbetsförmedlingens ansvar att se till att anvisningarna till praktik blir korrekt.
Vid årsskiftet upphörde Lyft, men samma regler gäller för det som kallas arbetspraktik.

Hillevi Engström <br>
Bild: Johan Ödman
Hillevi Engström <br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA