Prata med oss – vi har massor av idéer

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN 2016-06-14

Inget i mitt arbete är enkelt. Men om jag fick mer tid för att göra det jag är anställd att göra, då skulle jag klara målen galant, skriver Anna Svensson, handläggare på Arbetsförmedlingen.

På väg till jobbet i dag hör jag på radion en debatt om hur det måste komma till »enklare« jobb. Och hur vi måste bli bättre på att matcha till de jobb som faktiskt redan finns.

Jag som arbetar med det här dagligen hade gärna blivit tillfrågad om hur jag tror att vi skulle behöva göra för att klara utmaningarna. För utmaningar är det.

Jag har det ganska väl förspänt jämfört med mina kolleger men känner ändå att jag snart drunknar om jag inte får avlastning.

Jag älskar mitt arbete, det är roligt och spännande att hitta rätt till människor som står långt från arbets­marknaden. Jag går varje dag till mitt jobb med ett leende.

Det senaste året har jag dock fått hjälp av några nya system. Det är ju till hjälp att allt digitaliseras, jag kan ha med allt i min dator och inget tappas på vägen. Men nu är det så att det är jag som ska skanna alla papper, som sedan ska sparas både digitalt och på papper. Det är jag som sedan ska sortera och namnge alla dokument om de förhoppningsvis dyker upp där det är tänkt. För det gör de inte alltid.

Det är inte ett system vi pratar om – utan så snart en avdelning på huvudkontoret kommer med en ny blankett eller ett nytt påbud om att även detta ska göras, då hittas det på ett nytt system för detta. Som jag som förmedlare så klart ska sköta själv. För det är ju så smidigt.

Inget i mitt arbete är enkelt. Men om jag fick mer tid för att göra det jag är anställd att göra – det vill säga matcha arbetslösa och klar­göra arbetsförutsättningar för personer som varit borta länge, mot en arbets­marknad som ställer allt hög­re krav – då skulle jag klara målen galant. Men som det nu är drunknar jag i administration. Och då har jag inte 300 aktivitetsrapporter som ska granskas ovanpå allt annat, vilket en del av mina kolleger har.

Till er som styr i landet: ta er en stund och prata med oss som genomför det ni bestämmer. Vi har massor av idéer.

Anna Svensson, handläggare, Arbetsförmedlingen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Cecilia Åkerfeldt (ej verifierad) fre, 06/17/2016 - 17:09
Jag instämmer till fullo i Anna Svenssons inlägg. Kunde inte sagt det bättre själv. Det läggs på mera och mera administrativt "tjafs" och vi får mindre och mindre tid till att verkligen matcha.
Matcha lär ju vara vårt huvuduppdrag, men det märks ej till vardags.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA