Annons:
Arbetsförmedlingen
Debatt
1 kommentarerTyck till!

Prata med oss – vi har massor av idéer

Inget i mitt arbete är enkelt. Men om jag fick mer tid för att göra det jag är anställd att göra, då skulle jag klara målen galant, skriver Anna Svensson, handläggare på Arbetsförmedlingen.

På väg till jobbet i dag hör jag på radion en debatt om hur det måste komma till »enklare« jobb. Och hur vi måste bli bättre på att matcha till de jobb som faktiskt redan finns.

Jag som arbetar med det här dagligen hade gärna blivit tillfrågad om hur jag tror att vi skulle behöva göra för att klara utmaningarna. För utmaningar är det.

Jag har det ganska väl förspänt jämfört med mina kolleger men känner ändå att jag snart drunknar om jag inte får avlastning.

Jag älskar mitt arbete, det är roligt och spännande att hitta rätt till människor som står långt från arbets­marknaden. Jag går varje dag till mitt jobb med ett leende.

Det senaste året har jag dock fått hjälp av några nya system. Det är ju till hjälp att allt digitaliseras, jag kan ha med allt i min dator och inget tappas på vägen. Men nu är det så att det är jag som ska skanna alla papper, som sedan ska sparas både digitalt och på papper. Det är jag som sedan ska sortera och namnge alla dokument om de förhoppningsvis dyker upp där det är tänkt. För det gör de inte alltid.

Det är inte ett system vi pratar om – utan så snart en avdelning på huvudkontoret kommer med en ny blankett eller ett nytt påbud om att även detta ska göras, då hittas det på ett nytt system för detta. Som jag som förmedlare så klart ska sköta själv. För det är ju så smidigt.

Inget i mitt arbete är enkelt. Men om jag fick mer tid för att göra det jag är anställd att göra – det vill säga matcha arbetslösa och klar­göra arbetsförutsättningar för personer som varit borta länge, mot en arbets­marknad som ställer allt hög­re krav – då skulle jag klara målen galant. Men som det nu är drunknar jag i administration. Och då har jag inte 300 aktivitetsrapporter som ska granskas ovanpå allt annat, vilket en del av mina kolleger har.

Till er som styr i landet: ta er en stund och prata med oss som genomför det ni bestämmer. Vi har massor av idéer.


Anna Svensson, handläggare, Arbetsförmedlingen

Inlagt av Cecilia Åkerfeldt fre, 06/17/2016 - 17:09
Jag instämmer till fullo i Anna Svenssons inlägg. Kunde inte sagt det bättre själv. Det läggs på mera och mera administrativt "tjafs" och vi får mindre och mindre tid till att verkligen matcha.
Matcha lär ju vara vårt huvuduppdrag, men det märks ej till vardags.
PRIDENyhetDet blir inget tåg under ST-flagg i årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter och ett gemensamt initiativ med TCO.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.