Privatanställdas ställning stärks

MEDDELARSKYDD2003-12-15

Privatanställda som arbetar i verksamheter med anknytning till det allmänna föreslås få förstärkt yttrandefrihet.

Enligt förslaget från regeringens utredare Sören Öman ska de privatanställda få ett meddelarskydd som ger dem rätt att uttala sig för journalister och att själva publicera åsikter och upplysningar om sin verksamhet.
Arbetsgivaren får inte forska efter källor eller utsätta uppgiftslämnarna för några former av repressalier.
Lagen ska bland annat gälla anställda hos privata företag som anlitas av allmänna organ eller som har allmänna handlingar.

De nya reglerna skyddar inte uppgifter som omfattas av lagen om företagshemligheter. Den lagen förbjuder anställda att röja uppgifter som kan skada arbetsgivaren i konkurrenshänseende.
Andra uppgifter som faller utanför skyddet är bland annat:

  • l uppgifter om enskilds personliga eller privata ekonomiska förhållanden om det kan antas att personen eller närstående lider men av att uppgiften avslöjas,
  • l uppgift som arbetsgivaren håller hemlig om ekonomiska förhållanden mm,
  • l uppgift som arbetsgivaren håller hemlig och som tillkommit vid facklig förhandling.

– Risken är att gränserna blir alltför flytande och att meddelarskyddet därför blir svårt att utnyttja i praktiken, säger STs jurist Torsten Nilsson.
En annan skillnad, jämfört med meddelarskyddet för offentliganställda, är att de privatanställdas yttrandefrihet inte föreslås bli grundlagsfäst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA