Professor dömd för trolöshet

HÖGSKOLAN2014-06-03

En professor på Lunds universitet förde över forskningspengar till ett privat sparkonto. Nu döms han för grov trolöshet mot huvudman och tvingas betala över en halv miljon kronor i skadestånd till universitetet, skriver Sydsvenskan.

Universitetet hade satt upp ett laboratorium för den pensionerade professorn och hans forskargrupp. Han tog in uppdrag från universitetet, men även från det privata näringslivet. De privata uppdragen hade dock universitetsledningen inte gett tillstånd till.

Större delen av forskningen fakturerades av professorns eget bolag och pengarna, närmare en miljon kronor, fördes till hans privata sparkonto, rapporterar Sydsvenskan. En del av den summan återfördes till forskargruppen, bland annat för resor.

Vid rättegången sade företrädare för universitetet att professorn borde ha talat om att det pågick externt finansierade projekt. Institutionen skulle då ha skrivit kontrakt med kunden och hanterat faktureringen. Universitetet framförde också att det finns pengar på professorns konto som rätteligen tillhör forskningen.

Professorn själv förklarade att han visserligen kände till universitetets regler, men att han tyckte att han agerat på ett smidigt sätt och att det blev mer pengar till forskning.

Han säger till Sydsvenskan att han inte beslutat om han ska överklaga tingsrättens dom eller ej. Han döms för grov trolöshet mot huvudman och till ett skadestånd på drygt 550 000 kronor. Därtill kommer dagsböter motsvarande omkring 35 000 kronor och kostnaderna för försvarsadvokat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA