Professor varnar för mobiltelefoner

CANCERRISKER2003-12-02

Användande av mobiltelefon ökar risken för hjärntumör. Det förklarade Kjell Hansson Mild vid en föreläsning om mobilens hälsorisker.

Var försiktig när du använder mobiltelefon. Använd handsfree och prata inte när du kör bil – det är värre än att köra rattonykter.

Det var budskapet när Kjell Hansson Mild, professor vid Arbetslivsinstitutet i Umeå, föreläste om mobilens hälsorisker i Stockholm den 15 oktober. Han var inbjuden av Dataforum, en sammanslutning för IT-folk inom ST och sex andra TCO-förbund.

Idag finns tillräckligt mycket som talar för att det finns hälsorisker att det ger anledning till försiktighet, ansåg Kjell Hansson Mild.

Han berättade om en studie som påvisade skadade nervceller i hjärnan hos råttor som utsatts för mikrovågor.

Kjell Hansson Mild redogjorde också för en ny analys av tidigare studier om cancerrisker som han genomfört tillsammans med professor Lennart Hardell.

Den visar en signifikant ökad risk för hjärntumörer hos mobilanvändare. För användare av de äldre NMT-telefonerna är risken dubbelt så stor att få en tumör på den sida av huvudet där man håller telefonen.

För GSM-telefoner, som är de mest använda för närvarande, ökar risken med 50 procent, också det en signifikant ökning.

Men långtidseffekterna av GSM-telefonerna är ännu okända.

Huvudvärk och påverkan på minne, reaktionstid och sömn är andra effekter som har påvisats vid en längre tids exponering från mobiltelefoner.

Ett bra sätt att minska riskerna är att använda handsfree-utrustning. Med hörsnäcka och mikrofon på sladden minskar risken för strålning mot huvudet med 20 till 100 gånger.

– Uppgifterna från England om att det skulle vara en ökad risk vid användning av handsfree är felaktiga, förklarade Kjell Hansson Mild.

Rådet till den som köper en mobil är att se till att den har så låga SAR-värden som möjligt. SAR är en förkortning för Specific Absorbtion Rate och anger hur många watt som absorberas i området kring örat och huvudet.

TCO rekommenderar ett SAR-värde på högst 0,8 watt per kilo och ställer också krav på att kapaciteten inte ska understiga ett visst värde. Men ännu har ingen mobiltillverkare varit intresserad av att få sina telefoner TCO-certifierade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA