Professor vill ha sifferlösa avtal för bristyrken

KOLLEKTIVAVTAL2018-02-13

Sifferlösa avtal leder till ökad lönespridning, och i viss mån till högre löner och arbetstidsförkortning, visar en rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Modellen kan därför användas i offentlig sektor för att gynna bristyrken, säger rådets ordförande Lars Calmfors till Dagens nyheter. 

”Jag kan inte se hur någon regering ska kunna undvika en höjd skattekvot med den personalbrist vi ser de närmaste åren för sjuksköterskor, vårdbiträden, lärare, poliser och andra delar av offentlig sektor”, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet till Dagens nyheter.

Löneökningarna bland offentliganställda borde vara större än för övriga arbetsmarknaden för att hantera arbetskraftsbristen, menar han.

Han menar att ett sätt att åstadkomma det är med så kallade sifferlösa centrala avtal, det vill säga avtal utan ett löneutrymme som uttryckligen är i nivå med industrins märke.

I en ny rapport har Arbetsmarknadsekonomiska rådet jämfört löneutvecklingen bland sjuksköterskor med sifferlösa avtal från 2011 med andra lönegrupper. Enligt jämförelsen fick de förstnämnda ökad lönespridning, högre lön om de jobbar på orter med brist på personal samt i viss mån arbetstidsförkortning. I rapporten konstateras att sifferlösa avtal reagerar mer på arbetskraftsbrist än andra avtal, vilket enligt rapportförfattarna talar för att det är en modell som är lämplig för bristyrken inom offentlig sektor.

Men modellen där industrins märke är normen behövs fortfarande eftersom sifferlösa avtal ändå behöver nivåer att förhålla sig till, säger Lars Calmfors.

– Man får se de sifferlösa som en ventil i systemet, stor arbetskraftsbrist kräver en förändring av relativlönerna som Industrinormen normalt sett inte tillåter, säger han till Dagens nyheter.

Arbetsmarknadsekonomiska rådet är ett expertråd som instiftades av Svenskt Näringsliv 2015. Rådet uppger på sin hemsida att man arbetar helt oberoende från uppdragsgivaren.

Lars Calmfors, ordförande Arbetsmarknadsekonomiska rådet, Aer.
Bild: Karl Gabor
Lars Calmfors, ordförande Arbetsmarknadsekonomiska rådet, Aer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA