Rättstvist kan urholka fackförbunds ekonomi

USA2016-01-12

En libertariansk juristgrupp driver ett mål i USAs högsta domstol som kan hota intäkterna för facken i den statliga sektorn. Anställda som inte är fackmedlemmar ska slippa betala en särskild förhandlingsavgift till fackförbunden, anser juristerna. Om de får rätt kan facken förlora tiotals miljoner dollar, rapporterar New York Times.

De offentliganställdas fackförbund i drygt 20 amerikanska delstater har enligt tidigare domstolsbeslut rätt att ta ut en avgift även från icke-medlemmar. Avgiften ska bidra till fackets kostnader för avtalsförhandlingar.

Men den rätten har varit en nagel i ögat för konservativa grupper, och 2013 startade ett arbete för att få ett nytt beslut i USAs högsta domstol, skriver New York Times. Kampanjen drivs av den libertarianska grupperingen Center for individual rights, som delvis finansieras av konservativa stiftelser. Man ringde runt till lärare i Kalifornien och hittade tio personer som var villiga att föra sitt fall till domstol.

Tvisten gäller om avgiften är i överensstämmelse med konstitutionen och dess första tillägg. Enligt centret är all facklig verksamhet i staten av politisk natur, även förhandlingar om löner och villkor. Och enligt det första tillägget får ingen tvingas att bidra till politiska aktiviteter som man är motståndare till.

Fackförbundens svar är att avtalsförhandlingar inte är politiska, och att icke-medlemmarna nu försöker åka snålskjuts och få samma villkor som fackmedlemmarna utan att betala något. Facken driver visserligen även politiska kampanjer, men kostnaderna för den verksamheten behöver inte icke-medlemmarna betala för.

Bedömningen är att centret har stor chans att få gehör i Högsta domstolen. Det innebär i så fall en direkt förlust för de statsanställdas fack i Kalifornien och omkring 20 andra delstater som har lagstiftning om avgifter för förhandlingsverksamhet. Enligt New York Times kan det handla om tiotals miljoner dollar. Dessutom kan ett domslut som förbjuder förhandlingsavgifter leda till ytterligare medlemstapp i de fackliga organisationerna.

Förhandlingarna i Högsta domstolen har nu inletts. Domen väntas komma i juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA