Valkassen som valsamordnaren Maja Wixenius håller i kommer tillbaka till länsstyrelsen fylld med valsedlar efter EU-valet 26 maj.
Bild: Peter Kroon
Valkassen som valsamordnaren Maja Wixenius håller i kommer tillbaka till länsstyrelsen fylld med valsedlar efter EU-valet 26 maj.

Redo för ännu en valdag

PÅ MITT JOBB: HEJ MEDLEM2019-05-02

Hej Maja Wixenius, valsamordnare på Länsstyrelsen i Skåne län.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Vi befinner oss i upptrappningen inför EU-valet 26 maj. För tillfället handlar det mycket om att registrera anmälningar till den svenska röstlängden från personer som bor i Sverige och vill rösta här, men som har medborgarskap i ett annat EU-land. Vi håller också på att rekrytera och utbilda personal som ska jobba som rösträknare. När vallokalerna stänger på valsöndagen räknar valnämnden rösterna en första gång. På måndagen anländer valsedlarna hit till länsstyrelsen och då räknar vi dem, inklusive alla personröster.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– För min del pågår ett val i cirka tre år, så det blir mest det. Ungefär ett år innan ett val börjar jag jobba med valdistriktsindelning och vilka fastigheter som ska ingå i vilket distrikt. Det får inte bli så att man drar gränsen mellan två distrikt mitt i ett hus, till exempel. Efter ett val är det mycket arbete med uppföljning och vi ansvarar även för efterträdarval om någon hoppar av mitt under en mandatperiod. När det är lite mindre att göra med valen hjälper jag enheten med administrativa uppgifter, som att ta hand om fakturor.

Varför är du med i ST?

– ST var det självklara valet när jag började här för ungefär fem år sedan. Jag tycker att det är tryggt med ett fackförbund som förhandlar åt mig i lönefrågor, till exempel. Jag tycker att ST är lagom stort, man blir inte bara en i mängden.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA