Redo för sin första kongress

ST-KONGRESS2012-05-29

ST-medlemmarnas arbetsmiljö, inflytande och utveckling ska vara i fokus för det fackliga arbetet under nästa kongressperiod, vill förbundsstyrelsen. Ombudet Evelina Mildner Lindén ska åka på sin första ST-kongress.

Evelina Mildner Lindén, sektionsordförande för ST vid Malmö högskola, tycker att det är hedersamt att få åka som ombud till STs kongress. Efter 14 månader känner hon sig fortfarande ganska färsk som ordförande.

– Men det är klart att jag ska upp i talarstolen nu, åtminstone en gång! Det är som ett spöke som man måste döda. Eller som på möten: om man sitter tyst de första 20 minuterna är risken stor att man aldrig öppnar munnen.

I vilken fråga det blir får hon se. Men Evelina Mildner Lindén är allra mest engagerad i frågor om arbetsmiljö – och om hur staten använder sig av bemanningsföretag.

– Mitt eget lärosäte är ett tydligt exempel. Man väljer bemanningsföretag som den enkla vägen. Det är ett stort problem och en viktig facklig fråga.

STs styrelse vill att just frågor om arbetsmiljö prioriteras under de kommande åren. Styrelsen vill driva krav på arbetsresor på betald arbetstid, kraftfulla insatser mot hot och våld och bättre villkor för tidsbegränsat anställda.

Styrelsen vill också lyfta fram krav på individuella utvecklingsplaner och större inflytande för den enskilde över kompetensutvecklingen.

Det viktigaste interna målet är som tidigare att öka rekryteringen och organisationsgraden. Men budgeten är försiktig och utgår från att förbundet förlorar sammanlagt 2 000 medlemmar under 2013 och 2014. Det bidrar till ett fortsatt underskott i budgeten, som för 2012 beräknas till drygt 19 miljoner kronor. Därefter minskar underskottet successivt tack vare höjda medlemsavgifter, och ett plusresultat väntas år 2016.

Kongressen äger rum i Stockholm 29–31 maj.

Evelina Mildner Lindén. Bild: Leif Johansson.
Evelina Mildner Lindén. Bild: Leif Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

STs kongress
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA