Regeringen ger besked om höjd a-kassa

A-KASSAN2015-04-14

Regeringen höjer taket i a-kassan. Enligt ett pressmeddelande kommer den högsta dagpenningen att höjas från 680 till 910 kronor. Förslaget presenteras i vårpropositionen som offentliggörs i morgon.

I pressmeddelandet talar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, om en historisk förstärkning av arbetslöshetsförsäkringen. Den som har en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor kommer att få 80 procent av sin inkomst de första 100 ersättningsdagarna. Det nuvarande taket ligger på 18 700 kronor per månad. Syftet med förslaget är att den som blir arbetslös inte ska drabbas av en omedelbar ekonomisk kris.

”En höjning av ersättningen i a-kassan är nödvändig för att den ska fungera som en inkomstbortfallsförsäkring och ett skyddsnät för individen vid arbetslöshet. En fungerande a-kassa är viktig för arbetsmarknadens omställningsförmåga och därmed för Sveriges konkurrenskraft”, säger Ylva Johansson vidare.

Regeringen föreslår också att grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 320 kronor till 365 kronor per dag från 7 september 2015. För arbetslösa som uppbär sjukpenning höjs det högsta beloppet från 486 till 543 kronor per dag. Det motsvarar den högsta dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen efter 100 dagar, det vill säga 760 kronor per dag, omräknat till att sjukpenningen utbetalas under sju dagar i veckan i stället för fem som gäller i arbetslöshetsförsäkringen.

I ett pressmeddelande från TCO talar ordföranden Eva Nordmark om regeringens förslag som en seger för TCO:

”Höjningen av taket i a-kassan kommer att förbättra omställningen på arbetsmarknaden och öka inkomsttryggheten även för dem som tjänar lite mer. Andra åtgärder som återstår för en fungerande a-kassa är att mildra inträdeskraven så att fler arbetslösa får ersättning samt att personer med korta anställningar, egenföretagare och de som kombinerar anställningar och företagande lättare kan få a-kassa”, säger Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA