Regeringen krävs på skadestånd

ARBETSRÄTT2015-03-03

Regeringen stäms inför domstol av en tidigare pressekreterare hos ett av statsråden. En skuld till Kronofogden gjorde att medarbetaren fick sparken. Nu kräver den sparkade en halv miljon kronor i skadestånd.

Efter valet 2014 erbjöds en anställning som pressekreterare till en person som sedan tidigare var anställd i staben kring ett av de nya statsråden, skriver Lag & Avtal. Enligt stämningen utrustades den nya pressekreteraren med iPhone, passerkort och mejladress och kom via sms överens med presschefen om en månadslön på 40 000 kronor. Men enligt tidningen ”upptäckte” arbetsgivaren redan efter två dagar i en säkerhetskontroll att den nygamla medarbetaren hade skulder hos kronofogden och att det fanns ett beslut om löneutmätning.

Den sparkade pressekreteraren anser sig ha blivit uppsagd utan saklig grund, eftersom löneutmätningen redan var känd för arbetsgivaren. Personen anser sig också ha blivit diskriminerad, eftersom en annan anställd har fått behålla sitt jobb, trots att personen tidigare blivit dömd för narkotikabrott. Pressekreteraren kräver nu 195 000 kronor i ekonomisk ersättning, 175 000 kronor i allmänt skadestånd och 150 000 kronor i diskrimineringsersättning, skriver Lag & Avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA