Regeringen svarar på Riksrevisionens kritik

ARBETSMARKNAD2018-11-09

Regeringen har konsekvent överskattat antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, konstaterade Riksrevisionen i våras. Nu svarar regeringen att man alltid arbetar med förbättringar av prognoserna.

Av:  Carl von Schéele

I våras redovisade Riksrevisionen granskningen av 23 arbetsmarknadspolitiska insatser under åren 2006-2015. Enligt den har skillnaderna mellan de olika regeringarnas bedömningar och det verkliga deltagarantalet i insatserna varit stort. Skillnaderna har dessutom ökat över tid, rapporterade Publikt i maj.

Regeringens systematiska överskattning har lett till att Arbetsförmedlingens resurser har utnyttjats på ett ineffektivt sätt och ökat risken för felprioriteringar, enligt Riksrevisionen.

Nu har regeringen i en skrivelse till riksdagen svarat på kritiken och skriver att man arbetar kontinuerligt med att utveckla beräkningsmetoder och prognosmodeller, dokumentation av analys och antaganden, redovisningar, uppföljningar och utvärderingar.

”Riksrevisionens granskning är ett viktigt bidrag till detta arbete. I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad”, skriver regeringen.

De systematiska överskattningarna har lett till att Arbetsförmedlingen under ett flertal år har lämnat tillbaka miljardbelopp till statskassan.

Riksrevisionen rekommenderade regeringen bland annat att förbättra analysen av insatsernas omfattning och säkerställa att volymbedömningarna kan följas upp i efterhand.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA