Regeringen vill få bättre koll

FÖRVALTNING2014-06-26

Regeringen vill ha bättre kontroll över vilka effekter myndigheters beslut kan få för stat, kommun och landsting. Regeringens medgivande ska krävas för att en myndighet ska kunna införa fördyrande föreskrifter.

Regeringen har beslutat att införa en förordning som kräver regeringens medgivande, innan en förvaltningsmyndighet får besluta om föreskrifter som kraftigt ökar kostnaderna för staten eller kommunsektorn. Enligt ett pressmeddelande är syftet att stärka ramverket för budgetprocessen. Den nya förordningen ger regeringen större möjligheter att ta hänsyn till vilka ekonomiska effekter föreskrifter från statliga myndigheter kan få för stat, kommuner eller landsting.

Bakom förslaget ligger också en diskussion om Socialstyrelsens beslut att införa nya bemanningskrav för äldreomsorgen, som mötts av stark kritik av kommunerna och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. De nya reglerna skulle enligt SKL innebära väsentligt högre kostnader för kommunerna, och organisationen ifrågasatte om Socialstyrelsen gått utöver sina befogenheter.

Regeringens förordning ska gälla från 1 augusti 2014. Ekonomistyrningsverket ska ansvara för vägledning och rådgivning.

Regeringen har också beslutat att ändra förordningen om konsekvensutredning vid regelgivning. I förordningen regleras de aspekter som statliga myndigheter ska ta hänsyn till innan de beslutar om föreskrifter. Avsikten är att myndigheternas beslutsunderlag ska bli bättre när det gäller föreskrifter som kan få effekter för kommuner och landsting.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA