Regeringen vill underlätta kameraövervakning

INTEGRITET2017-12-15

Regeringen vill att Polisen ska kunna sätta upp kameror för övervakning direkt när ett behov uppstår, utan att invänta tillstånd. En särskild utredare ska se över hur reglerna för kameraövervakning kan förenklas.

Enligt ett pressmeddelande kommer regeringen i början av nästa år att föreslå en ny lag som ska göra det enklare att använda kameraövervakning i brottsbekämpande och trygghetsskapande syften. Men redan nu får den särskilde utredaren Johan Sjöö i uppdrag att ta fram fler åtgärder för att brottsbekämpande myndigheter på ett enklare och mer verksamhetsanpassat sätt ska kunna använda kameraövervakning.

Utredningen ska ta ett samlat grepp om all den kameraövervakning som bedrivs av brottsbekämpande myndigheter.Utgångspunkten är att kravet på tillstånd ska tas bort och ersättas med en anmälningsplikt. Det innebär att till exempel Polisen direkt när ett behov uppstår ska kunna sätta upp övervakningskameror.

Utredningen ska också analysera om kameraövervakning av allmänna transportmedel och övervakning på stationer bör förenklas. Utredaren ska även se över behovet av ett ökat skydd för personuppgifter och för den personliga integriteten, och om tillsynen behöver förstärkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA