Regeringskansliets personalpolitik kritiseras

NYHET2004-04-26

Bara 16 procent av de anställda tycker att regeringskansliet har en tydlig personalpolitik.

Det framgår av den personalenkät som 2 785 anställda i regeringskansliet besvarat. Enkäten har gjorts återkommande sedan 1997, och på flera områden syns positiva förändringar.

En sådan är att stressen minskat. Nivån är dock fortfarande hög jämfört med en referensgrupp. Exempelvis anser en knapp majoritet, 51 procent, att de har en god balans mellan arbetsliv och privatliv. I referensgruppen är andelen 65 procent.

Den individuella lönesättningen har inte lett till en tydlig koppling mellan lön och prestation, enligt enkäten – färre än en tredjedel kan se ett sådant samband. Och endast 37 procent anser att det pågår ett aktivt jämställdhetsarbete på kansliet. Män och chefer ger ett högre betyg än kvinnor åt jämställdhetsarbetet.

En annan könsskillnad är att kvinnor i högre utsträckning känner sig utsatta för mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier. Fem procent av kvinnorna anser sig mobbade och/eller diskriminerade, och en procent att de utsatts för sexuella trakasserier.

Det är även stora skillnader mellan departement och enheter. Från förvaltningsavdelningen rapporterar nio procent att de blivit mobbade, medan UD ligger på genomsnittliga fyra procent.


Åke Isaksson, ordförande för ST-medlemmarna i regeringskansliet, anser att uppfattningen om personalpolitiken bör tas som en varningssignal.

– Vi behöver en gemensam personalpolitik för alla departement, så är det inte i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA