Angeles Bermudez-Svankvist
Bild: Anders Löwdin
Angeles Bermudez-Svankvist

Regler följdes inte när hon anställdes

MIGRATIONSVERKET2016-04-13

När Migrationsverket anställde Angeles Bermudez-Svankvist följdes inte reglerna. Sanna Norblad, ordförande för ST på Migrationsverket, är kritisk till rekryteringen. Hon anser att Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör inte är lämplig för jobbet.

Angeles Bermudez-Svankvist tvingades lämna jobbet som generaldirektör för Arbetsförmedlingen i augusti 2013, sedan myndighetens styrelse förklarat att de inte hade förtroende för henne.

Nu har hon anställts av Migrationsverket som verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning fram till årsskiftet.

En myndighet som vill anställa någon måste enligt anställningsförordningen informera om det, så att de som är intresserade har möjlighet att söka jobbet. Men det gjorde aldrig Migrations­verket – i stället handplockades Angeles
Bermudez-Svankvist av den operativa chefen Mikael Ribbenvik. Det är han som skrivit under beslutet att anställa henne från 1 mars till sista december, med en månadslön på 80 000 kronor.

För Publikt bekräftar Mikael Ribben­vik nu att det inte gick rätt till:

– Jag får ju ta på mig ansvaret för det. Formellt är det fel, ja.

Jobbet handlar om att utveckla akti­viteter för asylsökande på myndig­hetens boenden. En fråga som enligt Mikael Ribbenvik blivit akut, i och med att antalet asylsökande ökat kraftigt och handläggningstiderna för uppe­hållstillstånd blivit längre.

– Vi måste få i gång den verksam­heten och behövde någon som har kunskaper på det här området.

Mikael Ribbenvik säger att Migrationsverket inte hade någon med kompetens för uppdraget bland de anställda. Och att följa den fastställda ordningen för externa rekryteringar hade tagit för lång tid.

– Jag behövde någon meddetsamma. Det hade inte heller varit någon som hade sökt om det handlat om 3–4 månader.

Arbetsgivaren har en skyldighet att informera facket när någon anställs på en tidsbegränsad anställning. Någon sådan information har ST inte fått, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket:

– Jag läste om det på verksnätet 9 mars, det var så jag fick informationen.

Hon är kritisk till hur myndigheten hanterat rekryteringen, och håller inte heller med Mikael Ribbenvik om att det saknas anställda med kompetens för jobbet:

– Vi har andra inom organisationen som skulle kunna klara det här uppdraget.

Sanna Norblad berättar att många medlemmar är upprörda över anställningen av Angeles Bermudez-Svankvist.

– Jag anser att hon är olämplig utifrån den kritik som fanns från medarbetare och fack på Arbetsförmedlingen. Man måste ha tillit till en person som har det här uppdraget och det har inte medlemmarna.

när Mikael Ribbenvik rekryterade Angeles Bermudez-Svankvist avskräcktes han dock inte av den kritik som hon mötte i sitt tidigare uppdrag:

– Mycket av kritiken riktade sig mot hennes ledarskap och hon är inte anställd av oss som chef. Hon har en djup kunskap och ett stort engagemang. Jag hoppas att hon kan öppna dörrar till näringslivet, offentliga arbets­givare och organisationer, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA