Statsminister Fredrik Reinfeldt i talarstolen på STs kongress.
Bild: Casper Hedberg
Statsminister Fredrik Reinfeldt i talarstolen på STs kongress.

Reinfeldts tal gör vår vardag svårare

DEBATT: FÖRSÄKRINGSKASSAN2012-06-19

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regerings­kolleger tar inte på sig ansvaret för förändringarna
i socialförsäkringen. Det går ut över Försäkrings­kassans anställda, anser Thomas Åding.

På fackförbundet STs kongress 29–31 maj öppningstalade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Hans tal blev ytterligare ett bevis på att våra folkvalda politikers tal och debattinlägg numera ofta försvårar vardagen för oss som valt att arbeta inom staten.

Vår statsminister gjorde i invigningstalet samma ideologiska krumbukter som hans minister­kolleger och andra företrädare för rege­ringen tidigare gjort. De förvränger bilden av hur social­försäkringen såg ut innan lagändringarna 2007 och 2008. Statsministern sade exempel­vis att »förr fick en sjukskriven automatiskt sjukersättning efter ett års sjukskrivning«. Det är helt fel. Då precis som nu var det upp till enskild handläggare att vid ett års sjukskrivning, utifrån de inkomna medicinska underlagen, göra en bedömning om fortsatt rätt till sjukpenning. Skillnaden är att i den gällande lagstiftningen så är den bedömningen mycket tuffare, efter­som den alltid sker mot arbetsmarknaden i stort och man särskilt ska motivera och besluta om rätt till fortsatt sjukpenning finns.

Man kan tycka att detta är en struntsak, men då glömmer man att alla de som hör statsministern prata på det här viset går med den »kunskapen« till sitt möte med handläggare på (i det här fallet) Försäkringskassan. Handläggaren på Försäkringskassan får då omedelbart börja försvara den riktiga lagtexten och dess innebörd för den enskilde sjukskrivne. Det är en stor risk att den sjukskrivne då tar ut sin frustration på Försäkrings­kassan samt får ett minskat förtroende för den myndighet som är satt att administrera sjukförsäkringen.

När sådana situationer hela tiden upprepar sig är det ett väldigt tufft arbete för exempelvis Försäkringskassan att lyckas höja förtroendet för vårt arbete ute bland allmänheten.

Vi behöver folkvalda politiker som står upp för den lagstiftning de stått bakom och beslutat om, samt stöttar de myndigheter som är satta att administrera lagen. Då finns också större möjlighet att hoten om våld och våldet mot våra medlemmar minskar i omfattning.

Thomas Åding
vice ordförande,
ST inom försäkringskassan

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA