I ST-medlemmen Inger Lindströms stenparti trivs gentianan "Frei" och andra vackra växter.
Bild: Jan Lindmark
I ST-medlemmen Inger Lindströms stenparti trivs gentianan "Frei" och andra vackra växter.

Renässans och barock i hennes drömträdgård

FÖRDJUPNING: INTERVJU2009-06-23

Inger Lindström, forskningsingenjör på Umeå universitet, har skapat sin drömträdgård mitt i Umeå. Där finns ett renässansrum, ett barockrum, en vattentrappa och en asiatisk del.

Varifrån hämtar du inspiration?

– Det är inte konstigare att måla med växter än att måla i olja. Jag kanske ser en bladform och tänker på vad jag kan göra med den, eller utgår från formen på ett träd. Just nu är jag mest intresserad av orkidéer, rhododendron och japanska lönnar.

Hur ser renässansrummet ut?

– Det ska vara buxbomsbuskar, men det fungerar inte så bra i Umeå. Därför har jag tagit hit torvblock från Småland. I dem växer det fram mossa och lavar som jag formar i olika mönster. Inuti finns blommor och blad som matchar varandra i form och färg. När vårfloret är över växer nästa omgång upp.

Och barockrummet?

– Det är uppbyggt runt en piazza i sten med ett stort cent­rumträd i mitten. Trädet är en brokbladig lönn med vita och gröna blad och under trädet växer en snöbollsbuske. I entrén finns två gamla snirkliga grindar som jag hittat. Sitter man på bänken under trädet är man helt omsluten av trädet.

Vad gör du när du sitter på bänken?

– Jag sitter och filosoferar eller har med skissblocket och funderar på hur jag ska förändra trädgården.

Vad finns mer i din trädgård?

– Ett stenpart med vattentrappa, en rhododendrondunge, ett skogsområde och en asiatisk del. Jag har en del barrväxter för att det ska vara grönt även vintertid när allt är kritvitt.

Var hittar du växter och fröer?

– Numera går allt att beställa på nätet. Jag åker också runt på trädgårdsutställningar och är med i flera trädgårdsföreningar. Nu när Kina blivit mer öppet reser många botaniker dit. Jag har till exempel köpt en kinesisk johannesört med skovelvridna kronblad.

Du skapar också nya hybrider. Hur går det till?

– J ag har hållt på lite med att korsa klematis och fått fram nya spännande färger. Man för över frömjöl från den ena blomman till den andra. Men det tar tid innan plantan växer till sig och man ser hur det blir. Det blir inte alltid bra så det gäller att ha tålamod

Har du nytta av att vara forskningsingenjör?

– Ja, stor nytta. Jag vet vad trial and error innebär. Jag har också kunskap om att man inte kan ändra flera variabler när man gör experiment. Då vet man inte vad som gör att man lyckas eller misslyckas.

Hur håller du rådjur, sniglar och andra ovälkomna gäster borta?

– Systematisk bevakning är det enda som hjälper. Morgon och kväll plockar jag ogräs och tittar efter sniglar och liljebaggar.

Vad har du för råd till en vanlig trädgårdsodlare?

– Tänk igenom hur mycket tid du vill avsätta för trädgårdsarbete. Tips på en lättskött rabatt är pioner med en undervegetation av brokbladig funkia, Hosta på latin.         

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA