Riksåklagaren vädjar om pengar

RÄTTSVÄSENDE2008-08-12

Satsningen på rättskedjan har ännu inte nått Åklagarmyndigheten. Nu ber
riksåklagaren om mer pengar för att få bukt med ärendehögar och
underskott som bara växer.

Så här års flyter en strid ström av rapporter in till departementen där olika myndigheter återger sitt ekonomiska läge inför kommande budget. Åklagarmyndigheten har redan tidigare slagit larm om att ekonomin är mycket kärv, och beslutade senast i våras om ett tufft sparbeting som bland annat innebar både anställnings- och övertidsstopp.

I en rapport till justitiedepartementet varnar nu riksåklagare Anders Perklev för att underskottet blir dubbelt så stort per år jämfört med tidigare prognoser om myndigheten inte får mer pengar de närmaste åren. Det innebär ett minus på över 400 miljoner kronor 2011.

Redan i år ber riksåklagaren därför om ett tillfälligt tillskott på 59 miljoner för att undvika röda siffror. Därefter efterfrågas en höjning av anslagen med i genomsnitt 75 miljoner kronor per år. Det ska bland annat täcka rekryteringar, höjda löner, förbättrad personalsäkerhet och satsningar mot organiserad brottslighet.

Enligt Åklagarmyndigheten har de senaste årens underdimensionerade verksamhet resulterat i en mycket ansträngd arbetssituation för personalen. Arbetsmiljön på vissa kammare beskrivs som ”helt oacceptabel”. För att spara pengar råder övertids- och anställningsstopp. Enligt en färsk arbetsmiljöenkät upplever knappt var tredje anställd att de hinner utföra sitt jobb på ordinarie arbetstid. Även ST har slagit larm om situationen.

Sedan 2001 har antalet ärenden ökat med närmare en fjärdedel, och ökningen fortsätter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA