Riksantikvarieämbetet ska göra handsprit

RIKSANTIKVARIEÄMBETET2020-04-03

Riksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.

Det är efter kontakt med Region Gotland som Riksantikvarieämbetet beslutat att ställa om verksamheten i kulturvårdslaboratoriet till att tillverka handsprit.

”Regionen har meddelat att det finns ett behov av handsprit – så nu kommer vi så fort det går att börja producera för leverans”, säger riksantikvarie Lars Amréus till Kulturnytt.

Cirka ett dussin personer kommer att sysselsättas med tillverkningen av hansprit vid laboratoriet. Tillverkningen kommer enligt Lars Amréus att ske i enlighet med världshälsoorganisationen WHOs standard.

”Vi har tittat på vad vi kan bidra med nu, handsprit är en liten men viktig åtgärd. Vi har också ställt personal till förfogande för Länsstyrelsen och Region Gotland, informatörer och registratorer som är beredda att rycka in om läget förvärras och stötta upp krisorganisationen på ön”, säger Lars Amréus till Kulturnytt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA