Riksdagen begär bättre rehabilitering

RIKSDAGEN2013-03-15

Riksdagen begär att regeringen kommer med förslag om hur människor ska garanteras insatser för rehabilitering innan de når den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

Så länge den bortre gränsen i sjukförsäkringen finns kvar bör alla som behöver det få rehabilitering för att komma tillbaka i arbete i god tid innan de når den bortre gränsen, anser riksdagen. I ett enhälligt beslut uppmanas regeringen att redan i vårbudgeten meddela sin avsikt att återkomma med skarpa förslag i höstens budgetproposition. De nya reglerna kan i så fall börja gälla 1 januari 2014.

Rehabiliteringskedjan med fasta tidsgränser för prövning av arbetsförmågan infördes 2008. Samtidigt infördes också en bortre gräns för hur länge man kan få sjukpenning. Riksdagen konstaterar att det är svårt att få uppgift om de som når den bortre gränsen har fått de rehabiliteringsinsatser som behövs. Om Försäkringskassan konstaterar att en person inte har fått den rehabilitering som behövs ska personen enligt riksdagen inte hänvisas till deltagande i arbetslivsintroduktion, ALI, hos Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA