Riksdagsdebatt om servicekontoren

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-04-14

I dag har riksdagen tagit det formella beslutet att låta regeringen föreslå hur servicekontoren och Försäkringskassans lokala verksamhet ska räddas. I riksdagsdebatten diskuterades också ansvarsfrågan.

Försäkringskassan förklarade i slutet av februari att man avsåg att lämna servicekontoren för att kunna anpassa sig till en minskad budget från 2013. Men ett enigt socialförsäkringsutskott anser att de lokala servicekontoren ska vara kvar – och att Försäkringskassan ska ingå i dem.

Även ansvarsfrågan diskuterades när riksdagen i dag fattade det formella beslutet att ge regeringen i uppdrag att föreslå hur kontoren ska räddas.

Thomas Eneroth (S), var mycket kritisk till Centerpartiets Solveig Zander som tidigare krävt att Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender ska avgå.

Han menade att Försäkringskassans beslut att lämna servicekontoren orsakats av regeringens sparkrav: ”Är det någon som kanske ska avgå eller åtminstone ställas till svars är det den sittande regeringen”, ansåg han.

Solveig Zander å sin sida förklarade att en myndighet inte kan begära att ständigt och jämt få tillskott till sin budget. ”Man kan inte på det viset köra det på löpande räkning. Därför är det viktigt att man nu, precis som vi har gjort, markerar att vi från riksdagen tycker att den här frågan är oerhört angelägen”, sade hon.

Thomas Eneroth replikerade att han under sin tid i riksdagen sällan varit med om att man så entydigt lagt skulden på en myndighet.

I riksdagsbeslutet anges inte närmare hur regeringen ska agera, när ett beslut om servicekontoren ska vara fattat eller hur det hela ska finansieras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA