Rikspolischefen i blåsväder för beslut

POLISEN2017-09-06

2015 fattade rikspolischef Dan Eliasson beslut om att ge ett företag tillgång till information i myndighetens lönesystem. Beslutet fattades, enligt Ekot, i strid med kraven på hur dessa uppgifter får hanteras. Polisen menar att inga fel har begåtts.

Ekot och P4 Stockholm uppger att rikspolischefen Dan Eliasson i ett beslut från 2015 gett ett företag tillgång till information i Polisens interna personaladministrativa system, Palasso. Där finns namn, personnummer och annan information om alla anställda. Lönesystemet har levererats av det privata kanadensiska företaget CGI.

Enligt Ekot och P4 Stockholm var det för att myndigheten inte skulle klara av att verkställa alla löneutbetalningar utan att ta hjälp av CGI. Det i sin tur förutsatte att CGI fick tillgång till den känsliga informationen i sina egna lokaler.

Därför beslutade rikspolischefen Dan Eliasson i april 2015 att Polisen skulle avstå från försvarets krypteringslösning, vilket Ekot uppger är i strid med säkerhetsförordningen.

Ekot har intervjuat Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, som säger att det bara är regeringen som kan ge dispens. På radions direkta fråga försäkrar Regeringskansliet att något sådant beslut inte fattats.

Polisen tillbakavisar kritiken och skriver att myndigheten inte brutit mot eller agerat i strid med säkerhetsskyddsförordningen eller säkerhetsskyddslagen:

”Vi beslutade att ge utrymme för vår IT-avdelning att inte använda Försvarsmaktens krypto, för att istället använda datanät inom polisens kontroll med andra säkerhetslösningar. Det är i enlighet med 13§ säkerhetsskyddsförordningen. Så här i efterhand kan man konstatera att beslutet borde ha formulerats tydligare. Det ger en missvisande beskrivning av vad vi de facto har gjort. Vilket vi beklagar”, skriver man på myndighetens hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA