Riksrevisionen granskar kvinnors höga sjuktal

SJUKSKRIVNINGAR2018-12-17

Riksrevisionen söker svaret på varför kvinnor är mer sjukskrivna än män och ska undersöka om män och kvinnor bedöms olika i sjukskrivningsprocessen. I dag vet vi väldigt lite om vårdgivarnas roll, kommenterar Pathric Hägglund, projektledare på Riksrevisionen.

Kvinnor är sjukskrivna i nästan dubbelt så stor utsträckning som män, konstaterar Riksrevisionen. Myndigheten har därför beslutat att genomföra en granskning kring kvinnors och mäns arbetsförmåga och rätt till sjukpenning, och om de bedöms olika i sjukskrivningsprocessen.

Att kvinnors högre sjukfrånvaro skulle bero på sämre hälsa har svagt stöd i befintlig forskning. En förklaring till skillnaderna har i stället varit att kvinnor i genomsnitt tar större ansvar för det obetalda hemarbetet, och att män och kvinnor i hög utsträckning väljer olika yrken, skriver Riksrevisionen. Nu ska myndigheten undersöka om det kan finnas andra faktorer som spelar in.

”Vi ska undersöka om män och kvinnor bedöms likvärdigt i sjukskrivningsprocessen, mer specifikt med utgångspunkt i hur vårdgivarens bedömning av patienten påverkar sannolikheten att bli sjukskriven”, skriver Pathric Hägglund, projektledare för granskningen, i ett mejl till Publikt.

Finns det någonting som pekar på att män skulle bedömas hårdare än kvinnor när det gäller arbetsförmåga och rätt till sjukpenning?

”Kvinnor är sjukskrivna är i nästan dubbelt så hög utsträckning som män, det är viktigt att ta reda på orsakerna till varför det är så. Vi vet väldigt lite om vårdgivarnas roll i detta.”

Resultatet av Riksrevisionens granskning kommer att publiceras i april 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA