Riksrevisionen kritiserar tillsynsmyndighet

INSPEKTIONEN FÖR VÅRD OCH OMSORG2019-11-28

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.

IVO skapades för att göra tillsynen effektiv och strategisk. Den nya myndigheten tog 2013 bland annat över tillsyn över vård- och omsorgsverksamhet från Socialstyrelsen. Enligt Riksrevisionen har IVO inte lyckats bygga upp en egeninitierad och riskbaserad tillsynsverksamhet i den omfattning som förväntats, och därmed driver inte myndigheten fullt ut en strategisk och effektiv verksamhet.

Delvis beror detta på bristande styrning från regeringens sida, skriver Riksrevisionen. Delar av anslagen har bestått av tillfälliga medel som beviljats för ett år i taget, vilket försvårat en stabil och långsiktig personalförsörjning.

”För att kunna utveckla verksamheten, samt rekrytera och behålla personal, behöver IVO ha stabila ekonomiska förutsättningar. Men regeringens ekonomiska styrning har varken varit konsekvent eller långsiktig”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen anmärker också på att IVO saknar ett ändamålsenligt it-system som stödjer inspektörerna i deras arbete. Enligt rapporten uppger sju av tio inspektörer att it-stödet i liten utsträckning är användbart i tillsynsarbetet.

”IVO ärvde it-system från Socialstyrelsen, som egentligen togs fram för andra uppgifter. Det har bland annat lett till att inspektörerna måste lägga ned mycket tid på manuella sökningar och källkontroll”, konstaterar Charlotta von Porat, projektledare för granskningen, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA