Riksrevisionen vill minska mörkertal

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2018-11-08

Riksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten arbetar med fördelningspolitiskt stöd till utsatta grupper. Utgångspunkten är att myndigheternas information är otillräcklig.

Det är viktigt med hög träffsäkerhet när myndigheterna arbetar med fördelningspolitiska satsningar riktade till utsatta grupper, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Det är en förutsättning för att socialförsäkringarna ska fungera som det är tänkt, det vill säga att förmåner når fram till de personer och hushåll som är berättigade till dem.

Enligt Riksrevisionen finns det ett stort mörkertal – många människor som borde vara berättigade till stöd känner inte till och ansöker inte om det. Bostadstillägg är ett exempel. Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg, men enligt Pensionsmyndigheten skulle ytterligare cirka 75 000 kvinnor och 40 000 män få stödet om de ansökte om det. När det gäller äldreförsörjningsstöd räknar Riksrevisionen med att bara varannan som har rätt till stöd får det. I gruppen som får sjuk- och aktivitetsersättning räknar myndigheten med att mörkertalet är 25 procent.

”Granskningen kommer att fokusera bland annat på hur respektive myndighet arbetar med att försäkra sig om att grupper som kan vara berättigade till en förmån får den information som de behöver”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Det övergripande syftet med granskningen är att se om Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens arbete med att motverka mörkertal är systematiskt och bygger på välgrundad analys av hur information om förmånerna når fram.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA