River upp dom om trötthetssyndrom

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-11-23

Kroniskt trötthetssyndrom är en diagnos som inte kan ställas med objektiva undersökningsfynd. Därför, slår kammarrätten fast, ska inte heller sådana krävas för att bli beviljad sjukpenning, rapporterar Dagens Juridik.

Fallet handlar om en 55-årig man som lider av kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS. Försäkringskassan avslog mannens ansökan om sjukpenning och rätt till sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Mannen överklagade till Förvaltningsrätten som, trots att mannen enligt läkarintyget saknar arbetsförmåga, gick på Försäkringskassans linje.

Förvaltningsrätten skrev i sin dom: ”Det framgår emellertid inte hur läkaren funnit de aktivitetsnedsättningar som anges. Såvitt det framgår har det inte gjorts några tester av X funktions- och aktivitetsförmåga. Vidare beskrivs få observationer som läkaren gjort i detta avseende. De nedsättningar som anges förefaller därmed i stor mån bygga på X egna uppgifter.”

Förvaltningsrätten gjorde bedömningen att det medicinska underlaget inte gav tillräckligt stöd för att mannen verkligen har nedsatt arbetsförmåga, rapporterar Dagens Juridik.

Mannen överklagade då till kammarrätten i Stockholm som nu gör en helt annan bedömning. Kammarrätten konstaterar i sin dom att ”ME/CFS är en så kallad symptom- eller kriteriediagnos, vilket innebär att det finns få eller inga objektiva undersökningsfynd som kan verifiera besvärsbilden. Avsaknaden av objektiva undersökningsfynd kan därför inte vara avgörande. Enligt kammarrättens mening har X symptom och hur de inskränker hans arbetsförmåga beskrivs utförligt i det medicinska underlaget, även om beskrivningarna till stor del bygger på X egna uppgifter”.

Kammarrätten river därför upp förvaltningsrättens dom och går helt på mannens linje.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA