Röstningsrysare i klimatfrågan

ST-STÄMMAN2011-05-25

Hur engagerat ST ska vara i arbetet för miljö och klimat? Det var ämnet för en het debatt på STs förbundsstämma. Till slut vann förbundsstyrelsens linje – med två röster.

Förtroendevalda från hela ST är 25 och 26 maj samlade till förbundsstämma på konferensanläggningen Aronsborg nordväst om Stockholm.

Den första dagen debatterades en motion om STs engagemang i miljö- och klimatfrågor. 2008 publicerade förbundet en skrift med titeln ”Klimatsmarta arbetsplatser”. Skriften var tänkt som ett stöd i miljöarbetet ute på ST-arbetsplatserna.

Men så har det inte blivit. Åtminstone inte i tillräcklig grad, är slutsatsen från Torbjörn Carlssons, utredare på förbundskansliet.

– Kännedomen om skriften är inte så omfattande. Det har bara i liten utsträckning bedrivits aktiviteter, sade Torbjörn Carlsson.

För att skaka liv i miljöarbetet ville motionärerna, genom Rolf Tryman, att förbundet skulle kraftsamla med en rad åtgärder. Ett av kraven var att ST skriver en miljöpolicy, som också innefattar rättvisemärkt. Miljöarbetet skulle redovisas på förbundets hemsida. Dessutom önskade motionärerna en särskild arbetsgrupp för miljöfrågorna.

Men förbundsstyrelsen föreslog stämman att motionen skulle anses besvarad, med hänvisning till att ett omfattande arbete redan bedrivs. Stämman gick till votering och förbundsstyrelsens linje vann med 59 röster mot 57.

Under onsdagen godlände stämman resultat och bokslut för 2010 och gav styrelsen ansvarsfrihet. I övrigt handlade första dagen om den framtida verksamhetsinriktningen och skrivningarna i den nya mål- och utvecklingsplanen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Inlagt av Rolf Tryman (ej verifierad) tis, 08/09/2011 - 13:23
Voteringen visar att intresset bland avdelningarna är stort för att Förbundet synliggör sitt miljöarbete och stöttar avdelningarna med att lansera "Klimatsmarta arbtesplatser" i Myndigheternas interna miljöarbete. Jag upplever att flera myndigheter är mycket lama i sitt miljöarbete.

Rolf Tryman
ordförande i ST avd 307 och aktiv i Valkorporationen

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA