Rut en viktig reform för dagens familjer

DEBATT: FACKET2013-12-17

Vi har lagt en rad förslag för jämställdhet och vi vill ha en bättre fördelningsprofil på rut-avdraget, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i ett svar på ett kritiskt inlägg i förra numret av Publikt.

I en debattartikel i Publikt nr 14– 2013 riktar Florian Burmeister, Pål Brunnström och Lena Grip invändningar mot att jobbskatteavdraget, jämställd­hets­bonusen och en höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt skulle gynna kvinnor. Författarna skriver också om hur solidariteten mellan löntagare riskerar att för­svagas.

TCO har lagt en rad förslag för att öka jämställdheten på den svenska arbetsmarknaden. Vi vill bland annat att en tredje »pappamånad« införs i föräldraförsäkringen och att lönekartläggningar ska göras varje år.

TCO har även föreslagit ett refor­merat rut-avdrag, med bättre fördelningsprofil, för att underlätta för förvärvsarbetande föräldrar som har svårt att få livspusslet att gå ihop. Förslaget innebär dels att det blir mer gynnsamt för arbets­givare att tillhandahålla rut-tjänster som löneförmån, dels att anställda med barn upp till 16 år som får tjänsten som löne­förmån kan erhålla detta skattefritt upp till ett värde av 10 000 kronor per år och person, på liknande sätt som nuvarande stöd för friskvård och motion. Att rut blir en löneförmån bidrar även till att det är lätta­re att säkra att leverantörerna har schysta villkor och kollektivavtal. Möjligheten till avlastning i hemmet är viktig för att stödja dagens familjer, som i större utsträckning än förr bygger på att båda föräldrarna arbetar heltid samtidigt som de tar ansvar för hem och barn.

TCO vill att partierna ska värna skatteöverenskommelsen från 1990/91, då värnskatten infördes tillfälligt och ett mål sattes att 15 procent skulle betala statlig skatt. I dag har skattesystemet kommit att bli ett lapptäcke av olika regler, och TCO vill se en ny blocköverskridande överenskommelse som kan ge stabila förutsättningar för Sverige. I en sådan diskussion kommer TCO att ta aktiv del, och en viktig princip för oss är att det ska löna sig att utbilda sig eller ta på sig mer ansvar på jobbet – för både män och kvinnor.


Eva Nordmark,
ordförande för TCO.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA