Rymligt och ljust på länsstyrelsen

FÖRDJUPNING: ARBETSMILJÖ2017-11-21

Öppet, ljust och luftigt. Så beskriver anställda på Länsstyrelsen i Värmlands län sitt nyrenoverade kontor. ”Jag tror att många känner en stolthet över arbetsplatsen”, säger servicehandläggaren Britt Edgren.

Länsstyrelsens hus vid Klarälvens strand i Karlstad fyller 50 i år. Många av inredningsdetaljerna från 1967 bevarades vid en omfattande renovering 2015 till 2016.

När ST-medlemmarna Britt Edgren, Marlene Högefjord och Peter Andersson visar runt på det nygamla entréplanet pekar de bland annat på den vågiga, bemålade stenväggen i den så kallade pelarsalen innanför entrén. Stengolvet är också kvar efter renoveringen, kulturminnesmärkt i likhet med fasaden.

Bakom pelarsalen ligger helt omgjorda rum. Här finns bland annat ledningens rum, kontors­service, nyinredda konferensrum och ett stort och luftigt lunchrum. Det senare har grönt linoleumgolv, nya möbler, tidningshylla med lokal- och rikstidningar och – inte minst – utsikt över älven.

Länsstyrelsens lokaler är alltså en blandning av gammalt och nytt. Den mest påtagliga för­ändringen där är att kontorsrummen fått glas­väggar in mot korridorerna, berättar Peter Andersson. Samtidigt flyttades en hel del arkiv från våningarnas mittskepp, vilket också öppnat upp miljön.

– Nu är det mer ljus vart du går, vi har fått en genomsläpplighet och rymd, säger han.

Flertalet av länsstyrelsens omkring 200 anställda sitter på tre våningsplan ovanför entré­planet. Varje våning har sin egen färgkodning – rött, blått respektive gult. Gardinerna har därför olika färg, och även konsten på väggarna har en vånings­anpassad färgskala.

Möbleringen är en blandning av antika soffor och stolar, sextiotalsmöbler av god kvalitet och nutida kontorsmöbler. De tidstypiska sextiotals­fåtöljerna innanför entrén var så begärliga att tjuvar bröt sig in om natten och stal flera av dem.

– De var värda 25 000 kronor styck, har jag hört, säger Peter Andersson.

Många statliga myndigheter som renoverar sina lokaler passar på att bygga om till någon form av kontorslandskap. Men Länsstyrelsen i Värmlands län valde att behålla det som kallas cellkontor, med egna kontorsrum för nästan alla medarbetare.

Ett populärt beslut, enligt Peter Andersson, som deltog i ombyggnadsprojektet som facklig företrädare.

– Man märkte att folk mådde dåligt bara de hörde talas om landskap. Det var en arbetsmiljö­fråga, och vi från fackförbunden ville absolut inte ha storrum.

Marlene Högefjord är relativt nyanställd receptionist. Hon säger att hon blev positivt överraskad av de fina lokalerna.

– Det hör jag också ofta från besökare. Det är väldigt öppet, man känner sig välkommen. Och det är en behaglig känsla med all konst.

Marlene Högefjord, Britt Edgren och Peter Andersson tror att de estetiska aspekterna av arbetsplatsen påverkar hur de tänker om jobbet.

Marlene Högefjord anser att miljön påverkar på ett positivt sätt. Hon säger att hon känner ett ansvar utåt, att visa besökare att alla är välkomna.

– Öppenheten här känns som ett uttryck för att vi vågar visa oss och inte döljer något.

För henne betyder det också mycket att hon känner sig sedd, och de nya glasväggarna i korridorerna bidrar till det.

– Man kan se varandra utan att störa. Är det fräscht blir det roligare, säger Britt Edgren.

– Jag tror att många kände en stolthet över att arbeta här när vi flyttade tillbaka efter renoveringen.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA