S lovar fler kvinnor på ledande poster

STATSFÖRVALTNING2014-03-12

Om Socialdemokraterna vinner valet lovar partiet att regeringen ska bli jämställd. Målet är att hälften av de ledande posterna inom Regeringskansliet och statsförvaltningen ska tillsättas med kvinnor.

”Det finns inga hållbara ursäkter för det här slöseriet med kompetens. Så länge vi inte når jämställdhet så slösar vi bort hälften av alla genier och all kompetens”, skriver partiordförande Stefan Löfven på Socialdemokraternas hemsida.

Löftet om jämställdhet gäller för ledande poster i hela staten, såväl politiskt tillsatta poster som övriga chefstjänstemän i Regeringskansliet och i statliga myndigheter och bolag.

Stefan Löfven har svarat skriftligt på några frågor som Publikt har ställt.

Hur kommer de politiska tillsättningarna i direkt anslutning till valet se ut när det gäller fördelningen mellan kvinnor och män?

”De tjänster vi tillsätter direkt om vi får förtroendet att bilda regering ska tillsättas enligt principen 50/50.”

Hur ska ni se till att tillsättningar på andra ledande poster inom statsförvaltningen blir mer jämställda?

När vi arbetar med rekrytering till tjänster ska vi utgå från och följa målsättningen om jämn könsfördelning. ”

Kan regeringsformens krav på förtjänst och skicklighet komma i konflikt med målet att hälften av de nyanställda cheferna ska vara kvinnor?

”Jag tror inte att det blir några problem att hitta skickliga sökande av båda könen – det handlar om att jobba aktivt med rekryteringar så att man får många sökande med hög och rätt kompetens för tjänsterna.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA