Annons:
Bild:Getty Images
Abetsskada
Fördjupning
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Så hanterar du arbetsskadan

Om du råkar ut för en arbetsolycka eller blir sjuk på grund av ditt jobb kan du få ekonomisk kompensation via arbetsskadeförsäkringen. Här är fem punkter att hålla koll på.
 1. Ansök om ersättning
  Du måste själv göra en ansökan för att få rätten till ersättning prövad. Vid olycksfall skickas ansökan till försäkringsbolaget AFA Försäkring, vid arbetssjukdomar till Försäkringskassan.

 2. Även arbetsgivaren ska anmäla
  Arbetsgivaren är skyldig att anmäla arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket. Men den anmälan har inget med skadeersättningen att göra. 

 3. Gå till läkare
  Det är viktigt att du söker läkare så snart som möjligt för att dokumentera ditt tillstånd. Se till att skadans koppling till arbetet noteras i din journal. 

 4. Spara dokumentation
  Du kan få ersättning för utlägg, så spara alla kvitton. Det kan vara klokt att spara även annan dokumentation. För gärna dagbok över dina besvär och läkarbesök. 

 5. Skyddsombudet kan stötta
  Om du är osäker på hur du ska anmäla arbetsskada eller arbetssjukdom eller vilka rättigheter du har – be ditt lokala skyddsombud om hjälp.

Sämre läge för privatanställda

De kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringarna är snarlika över hela arbetsmarknaden. Privatanställda ST-medlemmar med en godkänd arbetssjukdom har dock endast rätt till ersättning för inkomstförlust och lidande om det är arbetsgivaren som vållat sjukdomen.

Olika typer av ersättning 

Om du råkar ut för en arbetsskada kan du få ersättning från Försäkringskassan, från den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen eller i vissa fall bägge. 

 • Livränta.

Vid en arbetsskada som leder till nedsatt arbetsförmåga och sjukskrivning eller att du måste byta till ett sämre betalt jobb kan du få livränta från Försäkringskassan för förlorad arbetsinkomst. För att du ska få livränta för en arbetsskada måste en läkare bedöma att den kommer att påverka dina möjligheter att jobba under minst ett år framåt, samt att din inkomst har minskat med minst en femtondel. För att du ska få livränta för en arbetssjukdom måste den godkännas av Försäkringskassan. Försäkringskassan kan också ersätta kostnader för tandvård, särskilda hjälpmedel och sjukvård utomlands.

 • Ersättning från den kollektivavtalade försäkringen.

Det är försäkringsbolaget AFA som hanterar den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen på större delen av arbetsmarknaden. Försäkringen kan täcka inkomstförlust utöver Försäkringskassans tak, ge ersättning för sveda och värk, för ärr och medicinsk invaliditet, liksom för kostnader.

Olyckor på väg till jobbet kan också ge ersättning

Även olyckor som inträffar på väg till och från arbetet, så kallade färdolycksfall, kan ge ersättning från såväl den allmänna som den kollektivavtalade försäkringen.

3343

3343 olycksfall och färdolycksfall  som inträffade under 2018 har godkänts för ersättning genom myndigheternas personskadeavtal.

Ovanliga arbetsskador

 • Gangnam Style-olycka

När en chef på ett it-företag dansade Gangnam Style kombinerat med ­några John Travolta-steg på julfesten slet han av hälsenan, rapporterade mitti.se 2013. Skadan anmäldes, men huruvida den blev godkänd som arbetsskada framgår inte av artikeln.  

 • Champagnekork träffade ögat 

Under en långflygning med det tyska bolaget Tui fly fick en person i kabinpersonalen en champagnekork i ögat, vilket anmäldes som arbetsskada, skriver tidningen Arbetarskydd. Flygbolaget kommenterar händelsen med att personalen enligt rutinerna ska vinkla flaskan bort från sig för att undvika att någon skadas.

 • Gällt skratt gav tinnitus

En kvinna fick tinnitus efter att en kollega på arbetsplatsen skrattat högt och gällt in i kvinnans vänstra öra. Skadan har enligt ett läkarutlåtande medfört 4 procents medicinsk invaliditet, skriver tidningen Smålänningen.

Rätten till ersättning för skador på jobbet har en lång historia

 • 1901. Riksdagen beslutar att arbetsgivare i vissa branscher ska ge ekonomisk ersättning till anställda vid olycksfall i arbetet.
 • 1916. En ny lag stiftas om allmän och inkomstrelaterad olycksfallsförsäkring vid arbets­olyckor. Två år senare inkluderas även olyckor på väg till och från arbetet. ­Arbetssjukdomar ingår ­däremot inte. 
 • 1930. Lagen om yrkessjukdomar ger rätt till ersättning vid vissa arbetssjukdomar. Den listar sju farliga ämnen som anses orsaka sjukdom, såsom arsenik och kvicksilver.
 • 1955. Skyddet vid olycksfall och arbetssjukdomar sammanförs i en yrkesskadeförsäkring. Samtidigt utvidgas antalet ersättningsberättigade sjukdomar och beviskraven mildras.
 • 1974. Ett avtal om trygghetsförsäkring vid yrkesskada sluts mellan arbetsmarknadens parter. Försäkringen kompletterar bland annat det allmännas ersättning för inkomstbortfall. 
 • 1976. Yrkesskadeförsäkringen byter namn till arbetsskadeförsäkring och förbättras – definitionen av arbetsskada utvidgas, beviskraven blir mer generösa och i princip ges full kompensation för inkomstförlust.  
 • 1992. Beviskraven för arbetssjukdomar skärps – nu krävs en ”hög grad av sannolikhet” för samband mellan arbetet och skadan. Antalet anmälda och godkända arbetsskador minskar drastiskt.
 • 2008. Den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffas. Det får följdverkningar i arbetsskadeförsäkringen, med en kraftig minskning av antalet godkända arbetssjukdomar.
Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.