Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Så lär man en sten att tala

Sex, våld och kärlek, javisst, rätt skildrat är allt detta mycket intressant att läsa om. Men frågan är om inte skröpligheten är ännu mer intressant. Skröplighet berör oss alla, för det är det mest mänskliga, den svaghet vi alla försöker dölja.
  • Mina vänner av Emmanuel Bove är en av 1900-tals­litteraturens mindre kända klassiker. Victor Bâton är krigs­veteran, han har en liten pension och lever på existens­minimum i Paris.  Hans lakan är styva av smuts, hans tänder är oborstade och hans tånaglar… Victor Bâton är en ömklig kärlekstörstande människa full av både inre och yttre skröplighet. Han ser på världen med förvrängd blick och eftersom han alltid är sig själv närmast och aldrig förmår ge kärlek, så får han heller ingen tillbaka. Efter en natt med en kvinna ser han bara hennes blanka panna och fula ansikte. Han försöker hitta värme och medkänsla, sätter sig på en bro och låtsas vilja begå självmord i hopp om att någon ska närma sig, men hans försök till kontakt slutar alltid i misslyckande. Även om ingen vill identifiera sig med Victor, vet jag att det finns tankar hos honom där vi alla kan känna igen oss. (Lind & Co, översättning Katarina Frostenson)
  • Vicekonsuln av Marguerite Duras har nyligen för första gången översatts till svenska. Det är en stor händelse, för Duras är en av de stora. Denna roman är som en våtmark där dyn binder ihop ett stycke historia. Ibland syns bara ytan, den underbara Anne-Marie Stretter som alla män åtrår, de gyllene salarna, champagnen, de verserade samtalen. I allt detta befinner sig vice­konsuln av Lahore. Genom honom och hans svagheter ser vi hur det blanka vattnet bryts gång på gång och hur allt är på väg att rämna. Romanen utspelar sig i Calcutta, någon gång på tjugotalet. Hettan är ständigt närvarande i texten, liksom tiggarna, de leprasjuka, de andra. I en nästan febrig parallellhistoria får vi möta den namnlösa skalliga tiggerskan som fångar fisk med händerna och sjunger sånger som oroar. Det är lätt att se vår egen tid, där våra tiggare ständigt stör den balans som vi tror oss leva i. (Lind & Co, översättning Kristoffer Leandoer
  • Att lära en sten att tala – Expeditioner och möten av Annie Dillard är en skatt med fjorton essäer om naturen och det mänskliga. Författaren har jämförts med Henry David Thoreau och liksom föregångaren har Dillard en å att besöka. Runt Tinkerån finns kärrmark med både vesslor, vildrosor, sköldpaddsägg, motorcykelspår och tomma ölburkar. Med lupp och road min utforskar Dillard polarforskares civilisations­vanor, sina egna djupt underliggande känslor inför andras lidande. Det hon berättar är aldrig tidigare berättat, därför kan man länge fundera över hennes tankar om naturens tystnad och om hur man lär en sten att tala. (Ellerströms, översättning Olle Thörnvall)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.