Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Så lär man en sten att tala

Sex, våld och kärlek, javisst, rätt skildrat är allt detta mycket intressant att läsa om. Men frågan är om inte skröpligheten är ännu mer intressant. Skröplighet berör oss alla, för det är det mest mänskliga, den svaghet vi alla försöker dölja.
  • Mina vänner av Emmanuel Bove är en av 1900-tals­litteraturens mindre kända klassiker. Victor Bâton är krigs­veteran, han har en liten pension och lever på existens­minimum i Paris.  Hans lakan är styva av smuts, hans tänder är oborstade och hans tånaglar… Victor Bâton är en ömklig kärlekstörstande människa full av både inre och yttre skröplighet. Han ser på världen med förvrängd blick och eftersom han alltid är sig själv närmast och aldrig förmår ge kärlek, så får han heller ingen tillbaka. Efter en natt med en kvinna ser han bara hennes blanka panna och fula ansikte. Han försöker hitta värme och medkänsla, sätter sig på en bro och låtsas vilja begå självmord i hopp om att någon ska närma sig, men hans försök till kontakt slutar alltid i misslyckande. Även om ingen vill identifiera sig med Victor, vet jag att det finns tankar hos honom där vi alla kan känna igen oss. (Lind & Co, översättning Katarina Frostenson)
  • Vicekonsuln av Marguerite Duras har nyligen för första gången översatts till svenska. Det är en stor händelse, för Duras är en av de stora. Denna roman är som en våtmark där dyn binder ihop ett stycke historia. Ibland syns bara ytan, den underbara Anne-Marie Stretter som alla män åtrår, de gyllene salarna, champagnen, de verserade samtalen. I allt detta befinner sig vice­konsuln av Lahore. Genom honom och hans svagheter ser vi hur det blanka vattnet bryts gång på gång och hur allt är på väg att rämna. Romanen utspelar sig i Calcutta, någon gång på tjugotalet. Hettan är ständigt närvarande i texten, liksom tiggarna, de leprasjuka, de andra. I en nästan febrig parallellhistoria får vi möta den namnlösa skalliga tiggerskan som fångar fisk med händerna och sjunger sånger som oroar. Det är lätt att se vår egen tid, där våra tiggare ständigt stör den balans som vi tror oss leva i. (Lind & Co, översättning Kristoffer Leandoer
  • Att lära en sten att tala – Expeditioner och möten av Annie Dillard är en skatt med fjorton essäer om naturen och det mänskliga. Författaren har jämförts med Henry David Thoreau och liksom föregångaren har Dillard en å att besöka. Runt Tinkerån finns kärrmark med både vesslor, vildrosor, sköldpaddsägg, motorcykelspår och tomma ölburkar. Med lupp och road min utforskar Dillard polarforskares civilisations­vanor, sina egna djupt underliggande känslor inför andras lidande. Det hon berättar är aldrig tidigare berättat, därför kan man länge fundera över hennes tankar om naturens tystnad och om hur man lär en sten att tala. (Ellerströms, översättning Olle Thörnvall)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.

Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.